X

Ο καιρός για τους αγρότες

Με τις καιρικές συνθήκες να «ακροβατούν» ανάμεσα στο φθινόπωρο και την άνοιξη θα κυλήσει ο καιρός των επόμενων ημερών. Διαβάστε τις αναλυτικές οδηγίες για τους αγρότες.

Ant1news

Δεν αλλάζει ουσιαστικά το σκηνικό του καιρού τις επόμενες μέρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε σχετικά υψηλά για την εποχή επίπεδα, αλλά δεν θα λείψουν οι συννεφιές και οι τοπικές μπόρες.

Πιο αναλυτικά για αύριο  Δευτέρα, περιμένουμε στα κεντρικά, τα βόρεια και στα δυτικά νεφώσεις με τοπικές βροχές και το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες και αραιές νεφώσεις που θα πυκνώνουν στις υπόλοιπες περιοχές.

Η θερμοκρασία στα βόρεια  από 11  έως 27  στα κεντρικά από 12   έως  30  και νοτιότερα από 16  έως 28 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα είναι ανατολικοί, βορειοανατολικοί, μέτριοι σε ένταση και μόνο στα πελάγη ως 6 μποφόρ.

Ο καιρός την Δευτέρα σε 20 αγροτικές περιοχές

Οδηγίες για αγρότες

Η πτήση των ενήλικων της ανθόβιας γενιάς του πυρηνοτρήτη βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης. Οι περισσότερες εκκολάψεις υπολογίζονται το χρονικό διάστημα 10-15 Μαΐου για τις πρώιμες παραθαλάσσιες περιοχές της Χαλκιδικής και 17-22 Μαΐου για την Πιερία και τις όψιμες-ορεινές περιοχές της Χαλκιδικής.

Οι προνύμφες αυτής της γενιάς προκαλούν ζημιές στα άνθη.  Συνήθως δεν απαιτείται επέμβαση, λόγω του ότι ένα ποσοστό 5% μείωσης των ανθέων δίνει ικανοποιητική καρπόδεση.  Σε περίπτωση επέμβασης, συνιστάται να γίνεται με Βάκιλο της Θουριγγίας  και προσθήκη φαγοδιεγερτικού ή 1-3 ‰ ζάχαρης σε ελαιώνες βιολογικής γεωργίας, με σκοπό να μειωθούν οι πληθυσμοί του εντόμου της επόμενης γενιάς ή σε ελαιώνες με μειωμένη ανθοφορία, στο 30-40% της κανονικής.

Αναλυτικό δελτίο καιρού για αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό