X

Ο καιρός για τους αγρότες

Υποχώρηση του υδράργυρου και μπόρες, κατά τόπους έντονες. Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί τους καλλιεργητές.

Ant1news

Με βροχές, μπόρες και υποχώρηση του υδραργύρου έρχεται το μεσαίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου, χωρίς να λογαριάζει τις ζημιές που προκαλεί σε αρκετές καλλιέργειες.

Το Σάββατο αναμένονται κατά διαστήματα βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στα ηπειρωτικά, την Εύβοια, τις Σποράδες, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και αργότερα στην Κρήτη.

Η θερμοκρασία  θα κυμανθεί στα βόρεια από 14  ως 27 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 16 ως 29 βαθμούς και νοτιότερα από 20 ως 28 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί στα δυτικά, με ένταση 3 με 5 μποφόρ και νοτιοδυτικοί στο νότιο Αιγαίο με την ίδια ένταση.

Ο καιρός το Σάββατο σε 20 αγροτικές περιοχές

 

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα  με το  Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, οι καιρικές συνθήκες της εποχής δεν ευνοούν τη μετάδοση του φουζικλάδιου στην καλλιέργεια μηλοειδών. Σε περίπτωση τοπικών βροχοπτώσεων σε ορεινές περιοχές της καλλιέργειας, το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά την άμεση προστασία των καρπών με τη χρήση κατάλληλου και εγκεκριμένου μυκητοκτόνου.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε οπωρώνες που έχουν ήδη εκδηλωθεί συμπτώματα της ασθένειας ή/και που έχουν ιστορικό σοβαρών προσβολών ή/και βρίσκονται σε περιοχές που υπάρχουν άλλοι οπωρώνες με εκτεταμένη προσβολή.

Για την ασφαλή διάγνωση και επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, πρέπει να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: