X

Ο καιρός για τους αγρότες

Θερινό ηλιοστάσιο με τοπικές βροχές, κατά τόπους έντονες. Οδηγίες των ειδικών στους καλλιεργητές.

Ant1news

Θερινό ηλιοστάσιο την Πέμπτη, οπότε «μπαίνει» επισήμως το καλοκαίρι στην ζωή μας, ξεκινώντας από το 24ώρο με την μεγαλύτερη ημέρα και τη μικρότερη νύχτα.

Ωστόσο, δεν μας αποχωρίζονται οι βροχές και οι μπόρες, αλλά και η σχετική δροσιά, σε μια περίοδο που οι καλλιεργητές συνεχίζουν τους ψεκασμούς.

Την Πέμπτη αναμένονται λίγες νεφώσεις, πυκνότερες στο Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και από το μεσημέρι στα ηπειρωτικά και την Κρήτη, με τοπικές μπόρες και σποραδικές καταιγίδες. Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 14 ως 32 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 17 ως 32 βαθμούς και νοτιότερα από 21 ως 30 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν βοριάδες, με ένταση 3 με 4 μποφόρ και στο βόρειο Αιγαίο ως 5 μποφόρ.

Ο καιρός την Πέμπτη σε 20 αγροτικές περιοχές

 

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας, οι καλλιεργητές αραβοσίτου  πρέπει να αρχίσουν την αποτελεσματική αντιμετώπιση του εντόμου Διαβρώτικα.  Το έντομο προσβάλει κυρίως τον αραβόσιτο. Έχει μία γενιά το έτος και η ζημιά που προκαλεί στη ρίζα έχει ως αποτέλεσμα τα φυτά να μην μπορούν να στηριχθούν καλά και να πλαγιάζουν.

Από τις επιτόπιες παρατηρήσεις και την καταγραφή των συλλήψεων στις φερομονικές παγίδες, διαπιστώθηκε ότι οι πληθυσμοί των ενήλικων εντόμων είναι αυξημένοι στους νομούς Δράμας και Σερρών και ο αριθμός των εντόμων που τρέφονται από τη φυλλική επιφάνεια των φυτών είναι σχετικά υψηλός. Το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά συνδυασμό καλλιεργητικών μέτρων και χημικής καταπολέμησης όπου απαιτείται για τα καλύτερα αποτελέσματα, πάντα σε συνεργασία με τους τοπικούς γεωπόνους. 

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: