X

Ο καιρός για τους αγρότες

Ο άστατος καιρός θα συνεχισθεί λίγο πολύ και τις επόμενες ημέρες με τον υδράργυρο να επιμένει σε χαμηλότερα επίπεδα. Τι θα πρέπει να προσέξουν οι αγρότες;

Ant1news

Παρά την επίσημη είσοδο του καλοκαιριού, η σχεδόν φθινοπωρινή εκδοχή του καιρού θα συνεχισθεί λίγο πολύ και τις επόμενες ημέρες με τον υδράργυρο να επιμένει μάλλον δροσερά.

Αναλυτικότερα, για την Παρασκευή αναμένονται λίγες νεφώσεις, πυκνότερες στο Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και το μεσημέρι και το απόγευμα στα ηπειρωτικά και την Κρήτη, με τοπικές μπόρες και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά.

Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί από 14 έως 32, στα κεντρικά από 17 έως 32 και νοτιότερα από 21 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 5 μποφόρ που στα νότια πελάγη θα φθάσουν έως 6 μποφόρ.

Ο καιρός την Παρασκευή σε 20 αγροτικές περιοχές:

Οδηγίες για αγρότες:

Σύμφωνα  με το  Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας από τη μελέτη των συλλήψεων στις φερομονικές παγίδες διαπιστώθηκε ότι η πτήση της 2ης γενεάς της καρπόκαψας στις καλλιέργειες ροδακινιάς, ξεκίνησε σε όλες τις περιοχές. Οι προνύμφες της 2ης γενεάς προσβάλλουν τους βλαστούς που είναι ακόμη τρυφεροί και ακολούθως τους νεαρούς καρπούς. Ο καρπός είναι ιδιαίτερα ευπαθής σε προσβολές από το διάστημα που αρχίζει η αλλαγή του χρώματος. Το βλαστικό στάδιο των οπωρώνων ροδακινιάς για τις ποικιλίες που ωριμάζουν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου είναι στο στάδιο της διόγκωσης του καρπού και των μεσοπρώιμων ποικιλιών στο στάδιο της φυσιολογικής ωρίμανσης των καρπών.

Το Περιφερειακό Κέντρο, σε συνεργασία με τις ΔΑΟΚ Δράμας και Σερρών και σύμφωνα με τη μελέτη συλλήψεων, αναμένει τις πρώιμες εκκολάψεις των αυγών της 2ης γενεάς της καρπόκαψας και συνιστά να γίνει ψεκασμός, με τη χρήση εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Οι επεμβάσεις για την καταπολέμηση της καρπόκαψας καταπολεμούν αποτελεσματικά και τις προσβολές από την ανάρσια.  Για  την ασφαλή διάγνωση και επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: