X

Ο καιρός για τους αγρότες

Η αστάθεια του καιρού καλά κρατεί! Η ηλιοφάνεια θα δίνει τη θέση της στις βροχές και καταιγίδες και το αντίστροφο. Τι θα πρέπει να προσέξουν οι αγρότες;

Ant1news

Αστάθειας ανάγνωσμα και αυτό το Σαββατοκύριακο του Ιουνίου, με ισχυρές αλλά σύντομες βροχές και μπόρες, που δυσκολεύουν τη συγκομιδή και την ανάπτυξη των καλλιεργειών.

Για το Σάββατο αναμένεται γενικά ηλιοφάνεια το πρωί, αλλά αργότερα οι νεφώσεις θα πυκνώσουν, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που ενδεχομένως να συνοδεύονται και από χαλαζοπτώσεις στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και από το βράδυ τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια.

Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί από 14 έως 30, στα κεντρικά από 17 έως 32 και νοτιότερα από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί στα δυτικά μέχρι 5 μποφόρ και βοριάδες στο Αιγαίο μέχρι 6 στα βόρεια.

Ο καιρός το Σάββατο σε 20 αγροτικές περιοχές:

Οδηγίες για αγρότες:

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου,  ο περονόσπορος  έχει εμφανιστεί σε καλλιέργειες πατάτας και τομάτας του οροπεδίου Λασιθίου. Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν μετά την εμφάνιση της ασθένειας δεν έχουν ευνοήσει την εξάπλωσή της.  Η καιρική αστάθεια δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την ενεργοποίηση των μολυσμάτων. Το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά οι καλλιέργειες με συμπτώματα να είναι καλυμμένες και να ελέγχονται συστηματικά οι καλλιέργειες που δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα, σε κάθε περίπτωση να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: