X

Ο καιρός για τους αγρότες

“Σταθεροποιείται” η  …αστάθεια, που επιμένει τις επόμενες ημέρες, με κατά τόπους έντονα φαινόμενα.

Ant1news

Η αστάθεια τού καιρού που μας ταλαιπωρεί σχεδόν όλο τον Ιούνιο με τις αλλοπρόσαλλες μεταπτώσεις της, θα τον συνοδεύσει μέχρι το φινάλε του, δυσκολεύοντας ιδαίτερα τις αγροτικές εργασίες σε μια ούτως ή άλλως "κρίσιμη" περίοδο για τις καλλιέργειες.

Την Δευτέρα αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες το μεσημέρι και το απόγευμα, κυρίως στα νησιά τού Ιουνίου, την Ηπειρο, τη δυτική και την κεντρική Στερεά, καθώς και την Πελοπόννησο.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 14 ως 27 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 17 ως 29  βαθμούς και νοτιότερα από 21 ως 30 βαθμούς Κελσίου.

Θα επικρατήσουν μεταβλητοί ασθενείς άνεμοι στα δυτικά, ενώ στα ανατολικά θα πνέουν βοριάδες, με ένταση 4 με 5 μποφόρ, στο βόρειο Αιγαίο ως 6 μποφόρ. 

Ο καιρός την Δευτέρα σε 20 αγροτικές περιοχές

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, την  εμφάνισή τους έκαναν οι φυλλορύκτες σε καλλιέργειες ρεβιθιών στους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας, ενώ αναμένονται και στους άλλους νομούς. Οι προνύμφες της μύγας κάνουν τρύπες και τούνελ στα φύλλα με αποτέλεσμα την πρώιμη φυλλόπτωση και την μείωση της απόδοσης του. Τα διατροφικά τσιμπήματα που προκαλούνται από τα ακμαία θηλυκά μειώνουν επίσης την παραγωγή της καλλιέργειας. Το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά να γίνουν ψεκασμοί των καλλιεργειών μόνον μετά από τη διαπίστωση των συμπτωμάτων προσβολής από τους φυλλορύκτες.  Για την ασφαλή διάγνωση και επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.​

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: