X

Ο καιρός για τους αγρότες

Με καλοκαιρινές συνθήκες θα συνεχιστεί το Σαββατοκύριακο. Τι πρέπει να προσέχουν οι καλλιεργητές.

Ant1news

Έπρεπε να φθάσουμε στην καρδιά τού καλοκαιριού για να μπορέσουμε να απολαύσουμε το μεγάλο φετινό καλοκαίρι, χωρίς βροχές και μπόρες, που τόσες καταστροφές προξένησαν στις καλλιέργειες.

Την Κυριακή αναμένεται γενικά αίθριος ουρανός, με λίγες νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα στα βουνά της ηπειρωτικής χώρας και πιθανότατα βροχές στην περιοχή της Ροδόπης.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 15 ως 34 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 17 ως 37 βαθμούς και νοτιότερα από 20 ως 34 βαθμούς Κελσίου.

Θα πνέουν βοριάδες, εντάσεως 3 με 5 μποφόρ, στο Αιγαίο τοπικά 6 με 7 μποφόρ.

Ο καιρός την Κυριακή σε 20 αγροτικές περιοχές

Οδηγίες για αγρότες

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου, όσον αφορά στους εχθρούς και τις ασθένειες του αμπελιού, επισημαίνει ότι η Μύγα Μεσογείου είναι είδος πολυφάγο. Τα τελευταία χρόνια ζημιώνει περιστασιακά χονδρόραγα επιτραπέζια σταφύλια. Οι ζημιές είναι χωροταξικά διάσπαρτες, ενώ η ένταση και οι θέσεις των προσβολών διαφέρουν από έτος σε έτος.

Την φετινή περίοδο καταγράφονται υψηλοί πληθυσμοί στο δίκτυο παγίδευσης των εσπεριδοειδών (κύριοι ξενιστές) και σημαντικές προσβολές σε φρούτα που προηγούνται των σταφυλιών (βερίκοκα, ροδάκινα κλπ). 

Το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά τα επιτραπέζια σταφύλια που βρίσκονται σε περιοχές με ιστορικό ζημιών (όπως Μαλάδες, Φοινικιά, Σταυράκια, Αθάνατοι, Προφ. Ηλίας, Αρχάνες κλπ) να ελέγχονται τακτικά για εμφάνιση προσβολών. Οι αμπελουργοί μπορούν να προστατεύσουν τα σταφύλια:

  • με τοποθέτηση από νωρίς παγίδων μαζικής προσέλκυσης και θανάτωσης, 
  • με ψεκασμούς για την ευδεμίδα που γίνονται κοντά στην ωρίμαση να χρησιμοποιούν σκευάσματα με έγκριση και για τη μύγα. 

Για την ασφαλή διάγνωση και επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, πρέπει να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων. 

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: