X

Ο καιρός για τους αγρότες

Οι άνεμοι κοπάζουν, αφήνοντας χώρο για άνοδο της θερμοκρασίας κι αυξημένες «απαιτήσεις» των καλλιεργειών. Συμβουλές από γεωπόνους.

Ant1news

Η εξασθένηση τού μαΐστρου, σταδιακά τις επόμενες ημέρες θα δώσει την ευκαιρία στον υδράργυρο από το Σάββατο και μετά να «σηκώσει κεφάλι» και πάλι, οπότε πρέπει όλοι να δράσουν …αναλόγως.

Την Παρασκευή αναμένεται ηλιοφάνεια σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά το μεσημέρι και το απόγευμα στην ανατολική Μακεδονία και την Θράκη θα συννεφιάσει και θα σημειωθούν σποραδικές μπόρες, κυρίως στη Ροδόπη.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 18 έως 33 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 19 έως 35 βαθμούς και νοτιότερα από 20 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις, εντάσεως 3 με 5 μποφόρ, στα πελάγη έως 6 μποφόρ.

Ο καιρός την Παρασκευή σε 20 αγροτικές περιοχές:


Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαΐας διαπιστώνεται η παρουσία Κοκκοειδών σε εσπεριδοειδή.

Τα κοκκοειδή συνήθως έχουν 3-4 γενεές το έτος και τα μέγιστα του πληθυσμού των νεαρών προνυμφών της 2ης γενεάς παρατηρούνται τον Ιούλιο, οπότε εμφανίζονται οι πρώτες προσβολές. Εγκαθίστανται σε φύλλα (κυρίως στην πάνω επιφάνεια), βλαστούς, κλάδους, κορμό και καρπούς, εσωτερικά και εξωτερικά της κόμης των δένδρων. Ζημιώνουν τα εσπεριδοειδή, κυρίως υποβαθμίζοντας την ποιότητα των καρπών και όταν εγκαθίστανται σε νεαρούς καρπούς προκαλούν παραμορφώσεις. Υψηλότεροι πληθυσμοί παρατηρούνται στα χαμηλότερα σημεία της κόμης. 

Το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά ως χημικά μέτρα να προτιμηθούν θερινοί πολτοί για λόγους προστασίας των ωφέλιμων εντόμων. Για την ασφαλή διάγνωση και επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, πρέπει να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων. 

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: