X

Ο καιρός για τους αγρότες

Η «καυτή περίοδος» δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια, καθώς έρχονται άνεμοι και τοπικές βροχές. Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί τους καλλιεργητές.

Ant1news

“Σφίγγουν οι ζέστες”, αλλά και πάλι αυτή η θερμή περίοδος δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια, αφού από το απόγευμα της Κυριακής, οι βοριάδες, οι βροχές και οι μπόρες θα αρχίσουν να την αποδομούν.

Την Κυριακή αναμένεται γενικά αίθριος ουρανός, αλλά το απόγευμα στα βόρεια ηπειρωτικά θα συννεφιάσει.

Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις, με ένταση 3 με 4 μποφόρ, ενώ αργότερα στην διάρκεια της ημέρας θα γίνουν νοτιάδες, εντάσεως μέχρι 5 μποφόρ, ευνοώντας την μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Η θερμοκρασία θα φθάσει στις κλειστές πεδινές περιοχές τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου. 

Ο καιρός την Κυριακή σε 20 αγροτικές περιοχές

 


Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαΐας, οι πρώτες προσβολές από Αλευρώδεις (Εριώδη και  Διαλευρώδη) έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται στους καρπούς των εσπεριδοειδών. Τα άφθονα μελιτώδη απεκκρίματα προνυμφών και ενηλίκων του εντόμου ευνοούν την εγκατάσταση μυκήτων της καπνιάς, που περιορίζουν τη φωτοσυνθετική ικανότητα του φυλλώματος και μειώνουν την εμπορική αξία των καρπών.

Το Περιφερειακό Κέντρο αναφέρει πως είναι σημαντικό να γίνουν άμεσα χειρισμοί στις πρώιμες περιοχές και στις υπόλοιπες (μεσοπρώιμες περιοχές), ώστε να περιοριστεί το μέγεθος της ζημιάς στο σύνολο της, διότι αν και θα ακολουθήσουν (αργότερα) επεμβάσεις απομάκρυνσης της καπνιάς από καρπούς και φύλλα, σε περιπτώσεις με μεγάλη έκταση ζημιάς είναι αρκετά δύσκολο τα δέντρα να επανέλθουν στην προηγούμενη υγιή κατάσταση.

Γενικά συνιστάται να μην γίνεται καμία επέμβαση με εντομοκτόνα, εφόσον δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα από κάποιον εχθρό στα εσπεριδοειδή. Για την ασφαλή διάγνωση και επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος με το οποίο θα γίνεται η επέμβαση, πρέπει να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: