X

Ο καιρός για τους αγρότες

Στα ύψη ο υδράργυρος την Δευτέρα, σημαίνοντας «συναγερμό». Οδηγίες των ειδικών για τους αγρότες.

Ant1news

Υπομονή μέχρι και την Τρίτη πρέπει να κάνουν οι αγρότες, αφού από το απόγευμα της Δευτέρας και κυρίως την επόμενη ημέρα, ο καιρός αλλάζει πάλι,  με βροχές και μπόρες και τον υδράργυρο να παίρνει και πάλι την …κατηφόρα!

Την Δευτέρα αναμένεται το πρωί ηλιοφάνεια σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά το απόγευμα θα συννεφιάσει τοπικά στα δυτικά και βόρεια, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στις βορειότερες περιοχές.

Θα πνέουν μεταβλητοί άνεμοι, εντάσεως 3 με 4 μποφόρ, ενώ νοτιότερα θα είναι βορειοδυτικοί, με ένταση 5 και 6 μποφόρ, ευνοώντας την μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα ανατολικά και νότια.

Η θερμοκρασία, σε μικρή πτώση, στα δυτικά και βόρεια, θα κυμανθεί από 18 έως 37 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 21 έως 39-40 βαθμούς και νοτιότερα από 24 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Δευτέρα σε 20 αγροτικές περιοχές

 


Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, διαπιστώνεται ότι έχει ξεκινήσει η πτήση της 2ης γενεάς του εντόμου Καρπόκαψας. Ωστόσο, οι συλλήψεις παρουσιάζουν διαφοροποίηση, με τον αριθμό τους στις περισσότερες περιπτώσεις να κυμαίνεται από χαμηλά ως μέτρια επίπεδα.

Οι παραγωγοί θα πρέπει καταρχάς να παρακολουθούν τις παγίδες που έχουν τοποθετήσει στα κτήματά τους, δεδομένου ότι υπάρχουν και περιπτώσεις μηδενικών συλλήψεων. Επίσης, συνιστάται τακτική επιθεώρηση των καρπών για τη διαπίστωση προσβολών, ιδιαίτερα στους αγρούς με ιστορικό προσβολών και όπου οι παραγωγοί δεν έχουν τοποθετήσει δικές τους φερομονικές παγίδες.

Σε περίπτωση συλλήψεων ή προσβολής συστήνεται άμεσα ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην πλήρη κάλυψη των δένδρων με το ψεκαστικό υγρό. Ο χρόνος επέμβασης εξαρτάται από τον τρόπο δράσης του φυτοπροστατευτικού προϊόντος. 

Η επανάληψη του ψεκασμού θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των προσβολών, τη διάρκεια δράσης του φαρμάκου που χρησιμοποιήθηκε και τις καιρικές συνθήκες. Για την ασφαλή διάγνωση και επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, πρέπει να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων. 

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: