X

Ο καιρός για τους αγρότες

Συνεχίζεται η καλοκαιρία με μελτέμι στο Αιγαίο, ηλιοφάνεια και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Τι πρέπει να προσέξουν οι αγρότες.

Ant1news

Η παρατεταμένη καλοκαιρία θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες με μελτέμι στο Αιγαίο, ηλιοφάνεια και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Πάντως, το Φθινόπωρο και οι βροχές πλησιάζουν...

Πιο αναλυτικά, για την Πέμπτη, περιμένουμε λίγες νεφώσεις που κατά τόπους θα πυκνώνουν στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες και την Κρήτη και γενικά αίθριο ουρανό στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί από 10 στα ορεινά έως 29, στα κεντρικά από 12 έως 31 και νοτιότερα από 19 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο για λίγο έως 7 μποφόρ.    

Ο καιρός την Πέμπτη σε 20 αγροτικές περιοχές:

Οδηγίες για αγρότες 

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου, διαπιστώθηκε, στις πρώιμες ποικιλίες πορτοκαλιάς και μανταρινιάς ότι ξεκινάει η αλλαγή χρώματος των καρπών και αρχίζουν να γίνονται ευάλωτοι στις προσβολές της μύγας της Μεσογείου. Οι προσβεβλημένοι καρποί διακρίνονται εύκολα διότι κιτρινίζουν πρόωρα και πέφτουν.

Ποικιλίες με λεπτό φλοιό είναι περισσότερο ευαίσθητες στις προσβολές. Στο δίκτυο παγίδευσης παρουσιάζεται αύξηση των συλλήψεων. Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τη δραστηριότητα του εντόμου. Λόγω της υψηλής πυκνότητας πληθυσμών που παρουσίασε το καλοκαίρι, αναμένονται επιζήμιοι ̟πληθυσμοί στις ̟περιοχές καλλιέργειας.

Συστήνεται άμεση ανάρτηση ετοιμόχρηστων ̟παγίδων προσέλκυσης και θανάτωσης ή προσέλκυσης και παγίδευσης της μύγας. Η μέθοδος είναι περισσότερο αποτελεσματική όταν η ανάρτηση των παγίδων γίνεται πριν την ωρίμανση, με χαμηλούς πληθυσμούς όπως συμβαίνει τώρα στις πρώιμες ποικιλίες. H μαζική παγίδευση προτείνεται και σε βιολογικές καλλιέργειες γιατί δρα εκλεκτικά και δεν επιβαρύνει το ̟περιβάλλον και τον καταναλωτή.

Οι ψεκασμοί κάλυψης ξεκινούν όταν ωριμάσουν οι καρποί ανάλογα με την ένταση της προσβολής και επαναλαμβάνονται για όσο διάστημα υπάρχει ανάγκη προστασίας της παραγωγής. Φροντίζετε να τηρείτε το χρόνο αναμονής έως τη συγκομιδή των καρπών. Σε κάθε περίπτωση, για τις απαραίτητες καλλιεργητικές πρακτικές, την ασφαλή διάγνωση και για την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών Γεωπόνων. 

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: