X

Ο καιρός για τους αγρότες

Τελειώνουν σιγά-σιγά οι καλοκαιρινές ημέρες και τα πρωτοβρόχια είναι προ των πυλών. Οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ant1news

Η παρατεταμένη καλοκαιρία θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, με μελτέμι στο Αιγαίο, ηλιοφάνεια και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι μετεωρολόγοι, το φθινόπωρο με τα …πρωτοβρόχια του πλησιάζει!

Την Παρασκευή αναμένονται πρωινες ομιχλες στην Ηπειρο και μόνο λίγες τοπικες νεφώσεις κατα διαστήματα πυκνότερες στα ανατολικα και την Κρήτη και γενικά αιθριο ουρανό στις υπολοιπες περιοχές της χώρας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 29 βαθμούς Κελσίου στα βόρεια, στα κεντρικά από 13 έως 31 βαθμούς και από 19 έως 30  βαθμούς Κελσίου στις νότιες περιοχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί στα δυτικά, με ένταση 3 με 4 μποφόρ. Στα ανατολικά θα φυσούν βοριάδες 3 με 5 μποφόρ, στο Αιγαίο τοπικά έως 6 μποφορ.

Ο καιρός την Παρασκευή σε 20 αγροτικές περιοχές

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου διαπιστώνεται Ανθοτρήτης,  που προσβάλλει κατά προτίμηση τις λεμονιές στις περιοχές με μεγάλη σχετική υγρασία.  Οι λεμονιές ανθίζουν επανειλημμένα, διευκολύνοντας την ανάπτυξη και τη διαβίωση του εντόμου. Οι προνύμφες προκαλούν ζημιές στα κλειστά άνθη και στους νεαρούς καρπούς, ανοίγουν οπές και στοές, τρώνε και καταστρέφουν το εσωτερικό τους συνδέοντας με νημάτια τα προσβεβλημένα μέρη.

Η παρακολούθηση των ακμαίων με παγίδες φερόμενης στην Περιφερειακή Ενότητα  Χανίων δείχνουν  αυξημένη πυκνότητα πληθυσμού.Χημική καταπολέμηση συστήνεται όταν παρατηρείται προσβολή μεγαλύτερη από 50% των ανθέων ή 3% των καρ̟ιδίων. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθούνται πάντα οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.