X

Ο καιρός για τους αγρότες

Καλοκαιρία πριν από την απότομη βουτιά του υδράργυρου και τις βροχές. Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί τους καλλιεργητές.

Ant1news

Με ηλιοφάνεια, βοριαδάκι και ζέστη θα κυλήσει το προτελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, με συνθήκες ιδανικές για την προετοιμασία των καλλιεργειών ενόψει της φθινοπωρινής αλλαγής του καιρού από το μέσον της εβδομαδας.

Την Κυριακή αναμένονται αραιές νεφώσεις στα βόρεια, που σταδιακά στην ανατολική Μακεδονία και την Θράκη θα πυκνώσουν, με πιθανότητα να βρέξει για λίγο το απόγευμα στη Ροδόπη. Στις υπόλοιπες περιοχές θα επικρατήσει καλοκαιρία, με λίγες νεφώσεις στα βουνά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 12 έως 31 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 13 έως 33-34 βαθμούς και νοτιότερα από 19 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν βοριάδες, εντάσεως 3 με 5 μποφόρ, για λίγο στο Αιγαίο έως 6 μποφόρ. 

Ο καιρός την Κυριακή σε 20 αγροτικές περιοχές

 


Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου,  διαπιστώθηκαν προσβολές στη νεαρή βλάστηση εσπεριδοειδών από αλευρώδεις σε περιοχές με αυξημένη υγρασία. Η αντιμετώπιση των αλευρωδών στηρίζεται στην εφαρμογή των καλλιεργητικών μέτρων όπως η αφαίρεση των λαίμαργων βλαστών, ο περιορισμός των αρδεύσεων και των όψιμων αζωτούχων λιπάνσεων. Δειγματοληψίες νεαρής βλάστησης στους νομούς Χανίων και Ρεθύμνου, περιοχές που ο Διαλευρώδης αναπτύσσει πυκνούς πληθυσμούς, δείχνουν ωοτοκίες στα τρυφερά φύλλα.

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο, η χημική αντιμετώπιση της φθινοπωρινής γενιάς θα γίνει στο στάδιο των νεαρών εκκολαπτόμενων προνυμφών, ενώ δε χρειάζεται καμία επέμβαση  προς το παρόν. Παράλληλα, λόγω ανάπτυξης παρασιτισμού στον Εριώδη, προτείνεται η χρήση σκευασμάτων με ήπια δράση στα ωφέλιμα έντομα ή παραφινικών λαδιών (θερινοί πολτοί), μόνο στα σημεία των προσβολών. Συνιστάται, τέλος, να αποφεύγονται οι γενικευμένοι ψεκασμοί. Σε κάθε περίπτωση, για την ασφαλή διάγνωση, τον προγραμματισμό και την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος με το οποίο θα γίνεται η επέμβαση, να ακολουθούνται πάντα οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.