X

Ο καιρός για τους αγρότες

Η φθινοπωρινή ισημερία ήρθα σήμερα, αλλά το πραγματικό φθινόπωρο θα μας επισκεφτεί από τα μέσα της εβδομάδας. Ειδικές οδηγίες για αγρότες.

Ant1news

Οι καιρικές συνθήκες εξακολουθούν να παραπέμπουν σε καλοκαίρι, αλλά από τα μέσα της εβδομάδας η αλλαγή του καιρού θα είναι ραγδαία.

Πιο αναλυτικά για αύριο Δευτέρα, περιμένουμε τοπικές ομίχλες το πρωί στα Δυτικά και αρχικά ηλιοφάνεια, αλλά από το απόγευμα και από τα Βόρεια θα συννεφιάσει με πιθανότητα να βρέξει τοπικά στα βουνά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 12 έως 32, στα κεντρικά από 13 έως 33-34 και νοτιότερα από  19  έως 30 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα είναι γενικά δυτικοί 3-5 μποφόρ και νοτιότερα ως 6. Από το βράδυ όμως θα γυρίσουν σε βοριάδες και στα βόρεια η ένταση τους θα φτάσει τα 6-7 μποφόρ.

Ο καιρός την Δευτέρα σε 20 αγροτικές περιοχές

Οδηγίες για αγρότες:

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου διαπιστώθηκε, ότι συνεχίζεται η εμφάνισή του κλαδοσπόριου στις υπαίθριες καλλιέργειες με τομάτες. Οι καιρικές συνθήκες πού επικρατούν είναι ευνοϊκές για τη ανάπτυξη του μύκητα και την μετάδοσή του.

Η ασθένεια προσβάλλει τα φυτά όταν επικρατούν υγρασία 70%-95% και θερμοκρασίες από 4-320C, με άριστη θερμοκρασία 22-240C.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται πρώτα στα κατώτερα φύλλα, με κιτρινοπράσινες ή κίτρινες κηλίδες. Σε προχωρημένο στάδιο οι κηλίδες γίνονται κιτρινοκαστανές και νεκρωτικές. Στην κάτω επιφάνεια η περιοχή των κηλίδων καλύπτεται από την εξάνθηση του παθογόνου, η οποία έχει χρώμα ανοικτό καστανό ή γκριζοκαστανό και υφή βελούδου.

Το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά σε όσους παραγωγούς διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών, να προστατεύσουν την καλλιέργεια τους με τα κατάλληλα, επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Για την ασφαλή διάγνωση και επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικό δελτίο καιρού για αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό