X

Ο καιρός για τους αγρότες

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού από το βράδυ της Δευτέρας, με έντονα φαινόμενα. Τι συνιστούν οι αγρότες.

Ant1news

Μετά και τη σημερινή ισημερία του, το φθινόπωρο σοβαρεύει, φέρνοντας πρωτοβρόχια, βοριάδες και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, όπως προειδοποιεί και η ΕΜΥ με έκτακτο δελτίο της.

Την Τρίτη αναμένονται νεφώσεις, που από τα βόρεια και τα ανατολικά θα πυκνώσουν, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, ενώ το βράδυ θα επεκταθούν και στα δυτικά. Η θερμοκρασία …σε πτώση, θα κυμανθεί στα βόρεια από 8 έως 26 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 13 έως 32 βαθμούς και νοτιότερα από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου. 

Οι άνεμοι θα πνέουν βοριάδες, εντάσεως 4 με 6 μποφόρ. Στο Αιγαίο θα φτάσουν τα 7 και ίσως τα 8 μποφόρ.

Ο καιρός την Τρίτη σε 20 αγροτικές περιοχές

 


Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας, διαπιστώθηκε ότι οι πτήσεις της Ευδεμίδας σε αμπελώνες κυμάνθηκαν σε χαμηλά και ελεγχόμενα επίπεδα, ανάλογα με την περιοχή, ενώ αυξημένη ήταν η παρουσία από το τζιτζικάκι, όπως και πέρυσι.

Το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά, εφόσον υπάρχουν υψηλοί πληθυσμοί εντόμων (τζιτζικάκια, κρίπας, ψευδόκοκκος) στα φυτικά μέρη, οι καλλιεργητές να προβούν σε μία εφαρμογή με κατάλληλο φυτοπροστατευτικό προϊόν μετά τον τρύγο, προκειμένου να περιορίσουν τις διαχειμάζουσες μορφές.

Για την ασφαλή διάγνωση, τον προγραμματισμό και την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος με το οποίο θα γίνεται η επέμβαση, πρέπει να ακολουθούνται πάντα οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.