X

Ο καιρός για τους αγρότες

Ραγδαία η επιδείνωση του καιρού, με "βουτιά" του υδράργυρου, θυελλώδεις ανέμους και βροχές. Οδηγίες από τους ειδικούς για τους καλλιεργητές.

Ant1news

Μια πρόωρη χειμερινή …κατεβασιά από την Ευρώπη, θα μας μεταφέρει από το καλοκαίρι ξαφνικά στο «βαρύ φθινόπωρο» προς …χειμώνα, με κρύο, δυνατούς βοριάδες και αρκετές βροχές που τόσο πολύ έχουν ανάγκη οι αγροί και οι καλλιέργειες.

Την Τετάρτη αναμένονται νεφώσεις, πυκνότερες στα δυτικά και νότια με τοπικές βροχές κυρίως στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Κρήτη.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 5 έως 22 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 8 έως 24 βαθμούς και νοτιότερα από 17 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί, με ένταση 7-8 μποφόρ, στο Αιγαίο 9 και τοπικά ίσως 10 μποφόρ.

Ο καιρός την Τετάρτη σε 20 αγροτικές περιοχές

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, διαπιστώθηκαν υψηλοί πληθυσμοί από αλευρώδη στα θερμοκήπια με τομάτες. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν τη ανάπτυξη του εντόμου.

Το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά:

  • στους βιοκαλλιεργητές, την τοποθέτηση της παρασιτικής σφήκας του αλευρώδη των θερμοκηπίων
  • στους παραγωγούς συμβατικής γεωργίας: την εφαρμογή κατάλληλων εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων

Για την καλύτερη καταπολέμηση του αλευρώδη οι ψεκασμοί να γίνονται πολύ πρωί ή μετά την δύση του ηλίου, διότι ο μεγαλύτερος πληθυσμός του εντόμου αυτές τις ώρες είναι συγκεντρωμένος στην κάτω επιφάνεια των φύλλων. Σε κάθε περίπτωση, για τις απαραίτητες καλλιεργητικές πρακτικές, την ασφαλή διάγνωση και για την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, πρέπει να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.