X

Ο καιρός για τους αγρότες

Συννεφιές και βροχές κατά τόπους επιφυλάσσει η ερχόμενη εβδομάδα. Οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ant1news

Τα φθινοπωρινά παιχνίδια του καιρού θα συνεχιστούν όλη την εβδομάδα, με τις συννεφιές και τα ψιλόβροχα από το μελτέμι να εντοπίζονται κυρίως σε Εύβοια και Κρήτη, με τις βροχές να έρχονται στο τέλος του μηνός.

Την Δευτέρα αναμένονται πρωινές ομίχλες στα Βόρεια και λίγες νεφώσεις πυκνότερες στα ανατολικά και νότια, με ασθενείς βροχές κυρίως στη Κρήτη.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 10  έως 24 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 11 έως 25 βαθμούς και νοτιότερα από 17  έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις στα ανατολικά, εντάσεως 3 με 5 μποφόρ, ενώ στα ανατολικά θα φυσούν βοριάδες, με ένταση από 4 έως 6 μποφόρ.

Ο καιρός την Δευτέρα σε 20 αγροτικές περιοχές 

 


Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ναυπλίου, διαπιστώνεται ότι οι πληθυσμοί της Μύγας της Μεσογείου διατηρούνται ακόμη σε υψηλά επίπεδα. Το έντομο στους 16ο C σταματά να ωοτοκεί (με εξαίρεση τις περιπτώσεις ηλιοφάνειας για αρκετές ώρες) ενώ στους 10ο C,  σταματά την εξέλιξη αυγών προνυμφών και νυμφών.

Τα διαθέσιμα όπλα για την αντιμετώπιση του εντόμου, είναι η χρήση παγίδων προσέλκυσης και θανάτωσης και οι ψεκασμοί κάλυψης. Το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά σε όσους επιλέξουν:

  • τις παγίδες ως μέσο καταπολέμησης του εντόμου, να κάνουν άμεσα ανάρτηση στις όψιμες ποικιλίες των εσπεριδοειδών και στην πυκνότητα που προβλέπει ο κατασκευαστής.
  • ψεκασμούς κάλυψης, αυτοί να ξεκινήσουν μετά το 10ήμερο με γνώμονα πάντα τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες (θερμοκρασία, υγρασία). 

Στις πρώιμες ποικιλίες και στις ασυγκόμιστες όψιμες ποικιλίες πορτοκαλιών και μανταρινιών να συνεχιστεί η προστασία. Σε κάθε περίπτωση, για την ασφαλή διάγνωση, τον προγραμματισμό και την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, θα πρέπει να ακολουθούνται πάντα οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων. 

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: