X

Ο καιρός για τους αγρότες

Να σπεύσουν να κάνουν τις εργασίες που πρέπει πριν την εμφάνιση των φθινοπωρινών βροχών, καλούν τους καλλιεργητές οι ειδικοί.

Ant1news

Η ανοιξιάτικη καλοκαιρία, στη καρδιά του φθινοπώρου αυτές τις μέρες, προσφέρεται για εξωτερικές εργασίες και προετοιμασία υποδοχής των φθινοπωρινών βροχών που από την Κυριακή καταφθάνουν....καθυστερημένες!

Την Παρασκευή αναμένονται πρωινές και βραδινές ομίχλες και λίγες νεφώσεις, οι οποίες θα είναι πυκνότερες στα ανατολικά και νότια.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 8 έως 24 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 10 έως 26 βαθμούς και νοτιότερα από 17 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί-βορειοανατολικοί, εντάσεως 3 με 5 μποφόρ, στα νότια πελάγη έως 6 μποφορ.

Ο καιρός την Παρασκευή σε 20 αγροτικές περιοχές

 


Οδηγίες για αγρότες

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου και η ΔΑΟΚ Ευβοίας, ενημερώνουν, ότι τα βαμβακόφυτα την εποχή αυτή βρίσκονται στο στάδιο συγκομιδής με το 20% των εκτάσεων να έχει συγκομισθεί.

Το Περιφερειακό Κέντρο και η ΔΑΟΚ αναφέρουν πως κρίνεται απολύτως απαραίτητο οι βαμβακοπαραγωγοί να προβαίνουν στις κατάλληλες καλλιεργητικές επεμβάσεις αμέσως μετά την συγκομιδή του βάμβακος ώστε να προκαλείται ελαχιστοποίηση του αριθμού των διαχειμαζόντων εντόμων πράσινου και ρόδινου σκουληκιού.

Τέτοιες καλλιεργητικές επεμβάσεις είναι η άμεση, μετά την συγκομιδή, στελεχοκοπή των βαμβακοφυτειών και ενσωμάτωση των υπολειμμάτων τους με όργωμα με υνιοφόρο αλέτρι σε βάθος 20 - 25 εκατοστών.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται πλήρης αναστροφή του εδάφους και πλήρης ενσωμάτωση των θρυμματισμένων από την στελεχοκοπή υπολειμμάτων των βαμβακοφύτων με τα παρακάτω αποτελέσματα είναι το πλέον αποτελεσματικό καλλιεργητικό μέτρο για τον έλεγχο του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού την επόμενη χρονιά. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες των τοπικών γεωπόνων. 

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: