X

Ο καιρός για τους αγρότες

Ξεκινά την Κυριακή η επέλαση του κύματος με τις βροχές, τις καταιγίδες και τις χαλαζοπτώσεις. Οδηγίες από τους ειδικούς.

Ant1news

Οι φθινοπωρινές βροχές και μπόρες των επόμενων ημερών θα καλύψουν σχεδόν ολόκληρη τη χώρα, θα είναι ισχυρές και απαιτούν σοβαρότητα, επιφυλακή και μέτρα αυτοπροστασίας. 

Την Κυριακή αναμένονται λίγες νεφώσεις, που θα είναι πυκνότερες με βροχές στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια και βαθμιαία στα δυτικά και βόρεια, όπου το απόγευμα θα σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 8 έως 21 βαθμούς κελσίου, στα κεντρικά από 10 έως 24 βαθμούς και νοτιότερα από 17 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, εντάσεως 3 με 5 μποφόρ, στα πελάγη έως 6 μποφόρ.

Ο καιρός την Κυριακή σε 20 αγροτικές περιοχές

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαΐας,  διαπιστώθηκε, ότι οι συλλήψεις στο δίκτυο παγίδευσης για τον εχθρό “Μύγα Μεσογείου” (Ceratitis capitata) σε οπωρώνες εσπεριδοειδών, παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα με διαρκώς αυξητικές τάσεις.

Προτείνεται να ξεκινήσουν άμεσα ψεκασμοί (κάλυψης ή δολωματικοί ψεκασμοί) αλλά και χρήση εντομοκτόνων παγίδων. Να προτιμώνται οι δολωματικοί ψεκασμοί αντί των ψεκασμών κάλυψης για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος (και των ωφέλιμων εντόμων) αλλά και τη διασφάλιση των ώριμων καρπών από υπολείμματα φυτοπροστατευτικών ουσιών.

Για αποτελεσματικότερο έλεγχο του πληθυσμού του εντόμου συνιστάται ο συνδυασμός δολωματικών ψεκασμών με ταυτόχρονη εφαρμογή μεθόδου μαζικής παγίδευσης. Για την ασφαλή διάγνωση, τον προγραμματισμό και την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος με το οποίο θα γίνεται η επέμβαση, να ακολουθούνται πάντα οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: