X

Ο καιρός για τους αγρότες

Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα ακολουθήσουν κρύο και χιόνια, καθώς μια πολικής προέλευσης μάζα από την Ευρώπη θα μας επηρεάσει για τα καλά...

Ant1news

Για αύριο Δευτέρα, περιμένουμε κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ισχυρότερες στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και από το απόγευμα στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα Ηπειρωτικά.

Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί από 8 έως 20 βαθμούς κελσίου, στα κεντρικά από 10 έως 24 και νοτιότερα από 17 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Νοτιάδες θα πνέουν στα δυτικά 5 με 7, στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ και βοριάδες στα ανατολικά μέχρι 7 μποφόρ στο Αιγαίο.

Ο καιρός τη Δευτέρα σε 20 αγροτικές περιοχές

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, διαπιστώνεται,  Η παρουσία του εντόμου Diabrotica  virgifera Le Conte, στον Αραβόσιτο.

Διαπιστώθηκε για πρώτη φορά πέρυσι σε καλλιέργειες αραβοσίτου στην περιοχή Ομολίου Λάρισας. Ως εκ τούτου, το δίκτυο των φερομονικών παγίδων για την παρακολούθηση του εντόμου επεκτάθηκε φέτος σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλίας.

Από αρχές Ιουλίου μέχρι το Σεπτέμβριο παρατηρήθηκε μικρός αριθμός συλλήψεων στις περιοχές Ομολίου, Πυργετού και Σταυρού Φαρσάλων της Π.Ε. Λάρισας και στην περιοχή Πέτρινου της Π.Ε. Καρδίτσας. Αντίθετα, στην περιοχή Οξύνειας της Π.Ε. Τρικάλων οι συλλήψεις στις φερομονικές παγίδες ήταν υψηλές, γεγονός που εξηγεί την εμφάνιση προσβολών (πλαγιάσματα φυτών και φαγώματα στα φύλλα). Ωστόσο, δεν αποκλείεται οι πληθυσμοί να αυξηθούν σημαντικά και στις υπόλοιπες περιοχές και να προκαλέσουν μελλοντικά προβλήματα στην καλλιέργεια.

Το έντομο προσβάλει κυρίως τον αραβόσιτο και έχει 1 γενιά/έτος. Οι προνύμφες προσβάλουν το ριζικό σύστημα (Μάιο - Ιούνιο) με αποτέλεσμα τα φυτά να μη μπορούν να στηριχτούν και να πλαγιάζουν . Για την αντιμετώπιση του εντόμου συνιστάται να ακολουθούνται,  αμειψισπορά, προσαρμογή της ημερομηνίας σποράς, ώστε η βλάστηση των σπόρων να μην συμπίπτει με την εκκόλαψη των αυγών, καθαρισμός των γεωργικών μηχανημάτων από υπολείμματα φυτών και εδάφους όταν μετακινούνται σε μη μολυσμένα χωράφια, αποφυγή μεταφοράς ενσιρώματος από μολυσμένα χωράφια σε αμόλυντες περιοχές.

Για την ασφαλή διάγνωση, τον προγραμματισμό και την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος με το οποίο θα γίνεται η επέμβαση, να ακολουθούνται πάντα οι συμβουλές των τοπικών Γεωπόνων.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για τους αγρότες από τον Τάσο Αρνιακό: