X

Ο καιρός για τους αγρότες

Χαλάει ο καιρός τις επόμενες ώρες με βροχές και καταιγίδες. Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από τα ισχυρά φαινόμενα. Συμβουλές για τους αγρότες.

Ant1news

Οι βροχές και οι μπόρες θα επηρεάσουν κυρίως την Πελοπόννησο και την Κρήτη τις επόμενες ημέρες. 

Πιο αναλυτικά για την Τρίτη, περιμένουμε βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, στις Δυτικές Κυκλάδες, την Κρήτη και ίσως για λίγο τη Στερεά. 

Η θερμοκρασία στα Βόρεια θα κυμανθεί από 5 έως 21 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 8 έως 23  και νοτιότερα από 15 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί στα δυτικά μέχρι 6-7 μποφόρ και ανατολικοί, βορειοανατολικοί στα ανατολικά με την ίδια ένταση.  

Ο καιρός την Τρίτη σε 20 αγροτικές περιοχές

Οδηγίες για αγρότες 

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, διαπιστώθηκε προσβολή από Φουζικλάδιο σε οπωρώνες Μηλιάς και Αχλαδιάς. Οι παθογόνοι μύκητες διαχειμάζουν μέσα στα πεσμένα φύλλα, όπου σχηματίζουν περιθήκια. Από αυτά την άνοιξη απελευθερώνονται ασκοσπόρια, τα οποία προκαλούν τις πρωτογενείς μολύνσεις στην τρυφερή βλάστηση. Για τον δραστικό περιορισμό των αρχικών μολυσμάτων του μύκητα την άνοιξη, συστήνεται την περίοδο αυτή η καταστροφή των περιθηκίων. Αυτό επιτυγχάνεται με ενσωμάτωση των πεσμένων φύλλων στο έδαφος, καθώς και με αφαίρεση και κάψιμο των προσβεβλημένων από την ασθένεια κλάδων και κλαδίσκων.

Σε οπωρώνες με σημαντικές προσβολές από τους μύκητες, συστήνεται ψεκασμός του φυλλώματος των δένδρων με ουρία ή με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο στην υψηλότερη συνιστώμενη δόση. Εναλλακτικά, συστήνεται ανάλογος ψεκασμός των πεσμένων στο έδαφος φύλλων. Τα ανωτέρω μέτρα είναι αποτελεσματικά, εφόσον εφαρμόζονται από το σύνολο των καλλιεργητών μιας περιοχής, διότι τα μολύσματα των παθογόνων (ασκοσπόρια) μεταφέρονται με τον άνεμο και μολύνουν σε μεγάλες αποστάσεις. Για την ασφαλή διάγνωση και επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών Γεωπόνων.»

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για τους αγρότες από τον Τάσο Αρνιακό: