X

Ο καιρός για τους αγρότες

Σταδιακά περιορίζονται οι μπόρες και ενσκήπτει ο βοριάς, με όσα αυτό συνεπάγεται για τις ανάγκες των καλλιεργειών. Οδηγίες από ειδικούς.

Ant1news

Καθώς οι βροχές και οι μπόρες περιορίζονται νοτιότερα, οι βοριάδες κουβαλούν κρύο από την Ευρώπη, που θα φτάσει την Πέμπτη στην Ελλάδα, οδηγώντας τον υδράργυρο κάτω από τους 20 βαθμούς Κελσίου και αναγκάζοντας όλους να πάρουν τα μέτρα τους!

Την Τετάρτη αναμένονται στα κεντρικά τοπικές βροχές και νοτιότερα σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, κυρίως στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, με εξασθένηση αργότερα στην ημέρα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 4 έως 23 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 6 έως 24 βαθμούς και νοτιότερα από 15 έως 22  βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις στα νοτιοανατολικά, με ένταση 4-5 μποφόρ, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν βοριάδες, που θα φτάσουν τα 6 μποφόρ στο Ιόνιο.

Ο καιρός την Τετάρτη σε 20 αγροτικές περιοχές

 


Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαΐας, η ζημιά που προκαλείται στους καρπούς από την παρουσία του κοκκοειδούς (κόκκινο ψώριασμα και μαύρισμα από την καπνιά) και στις κηλίδες που δημιουργούνται μετά την απομάκρυνσή τους. Στους νεαρούς καρπούς, στα σημεία των νυγμάτων παραμορφώνονται τα κύτταρα, σκληραίνει ο φλοιός και αργότερα σχηματίζονται μικρές εσοχές, οι οποίες παραμένουν μέχρι την εποχή της συγκομιδής μειώνοντας την εμπορική τους αξία.

Η απόσπαση ή το ξέπλυμα των κοκκοειδών από τον καρπό είναι δύσκολη, ακόμα και μετά από το χειρισμό τους στα συσκευαστήρια. Η καταπολέμηση είναι απαραίτητη μόνο όπου διαπιστώνονται σοβαρές προσβολές από κάποιον ή/ και από τους δύο παραπάνω εχθρούς. Σε κάθε περίπτωση, για τις απαραίτητες καλλιεργητικές πρακτικές, την ασφαλή διάγνωση και για την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων για την αποφυγή δηλητηριάσεων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: