X

Ο καιρός για τους αγρότες

Άρωμα… φθινοπώρου τις επόμενες μέρες, αλλά χωρίς έντονα καιρικά φαινόμενα. Δείτε τις ειδικές οδηγίες για τους αγρότες.

Ant1news

Οι συννεφιές, το λίγο ψιλόβροχο και η προσγείωση της θερμοκρασίας στην εποχική κανονικότητα θα χαρακτηρίσουν το καιρό αυτής της εβδομάδας.   

Για αύριο Τετάρτη, περιμένουμε αραιές νεφώσεις, πυκνότερες από το μεσημέρι με βροχές και σποραδικές καταιγίδες στο Ιόνιο και λίγες νεφώσεις με ασθενείς βροχές στην υπόλοιπη χώρα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις, νοτιάδες στα δυτικά 3-5 μποφόρ και βοριάδες στα ανατολικά με ένταση 5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ.

Ο καιρός την Τετάρτη σε 20 αγροτικές περιοχές

Οδηγίες για αγρότες:

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, μετά τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, διαπιστώθηκε η έναρξη του περονόσπορου στις καλλιέργειες με τομάτα θερμοκηπίου στους Νομούς Μαγνησίας, Καρδίτσας, Σερβωτά Τρικάλων, Λάρισας, και Φθιώτιδας.

Ο παθογόνος μύκητας αρχίζει τον σχηματισμό εξανθήσεων όταν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες και υψηλή σχετική υγρασία στο περιβάλλον των φυτών (υγρασία 80-95% και θερμοκρασίες 6-26o C, με άριστη 18-22ο C).

Το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά σε όσους παραγωγούς διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών, να προστατεύσουν την καλλιέργεια τους με ψεκασμούς κάλυψης (καλό λούσιμο των φυτών), με κατάλληλα επιτρεπόμενα και εκλεκτικά για τον περονόσπορο φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. Συνίσταται, επίσης, επανάληψη του ψεκασμού μετά από 8 ημέρες.

Για την ασφαλή διάγνωση, τον προγραμματισμό και την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος με το οποίο θα γίνεται η επέμβαση, να ακολουθούνται πάντα οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικό δελτίο καιρού για αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό