X

Ο καιρός για τους αγρότες

Πόσο ακόμη θα καθυστερήσουν οι «ποτιστικές» βροχές. Οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ant1news

Παρά τις επιλεκτικές «ψευτοβροχές», ο ανοιξιάτικος καιρός που ξεγέλασε ακόμα και κάποια δέντρα και άνθισαν, θα συνεχιστεί κι όλοι τώρα «φοβούνται» ότι οι βροχές θα πέσουν μαζεμένες αργότερα!

Την Πέμπτη αναμένονται, πρώτα στα δυτικά και σταδιακά στα κεντρικά και τα νότια, νεφώσεις με σποραδικές καταιγίδες, με βελτίωση από το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 7 έως 16 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 8 έως 19 βαθμούς και νοτιότερα από 15 έως 22  βαθμούς Κελσίου.

Θα πνέουν νοτιάδες στο Ιόνιο, εντάσεως 3 με 5 μποφόρ, που θα γυρίσουν αργότερα σε βοριάδες, όπως θα πνέουν και στα ανατολικά, με ένταση 3 έως 5 μποφόρ.

Ο καιρός την Πέμπτη σε 20 αγροτικές περιοχές

 

Οδηγίες για αγρότες

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ναυπλίου και όσον αφορά στο βακτηριακό κάψιμο σε καλλιέργειες μήλων και αχλαδιών της περιοχής, συνιστά:

  • να γίνεται αυστηρό κλάδεμα των προσβεβλημένων δένδρων, με αφαίρεση όλων των προσβεβλημένων τμημάτων μαζί με αρκετό τμήμα υγιούς ιστού 20-30 εκ. για την απομάκρυνση του μολύσματος. Τα προσβεβλημένα τμήματα συνιστά να καίγονται, γιατί διαφορετικά θα υπάρχει διασπορά του βακτηρίου.
  • επίσης, ξερίζωμα και κάψιμο όλων των έντονα προσβεβλημένων δένδρων (όπου δηλαδή υπάρχει προσβολή του κορμού ή των βραχιόνων σε απόσταση μικρότερη από 50 εκ. από τον κορμό.
  • όπου υπάρχουν έλκη, θα πρέπει να καθαριστούν μέχρι να βρεθεί υγιές ξύλο, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να γίνει επάλειψη με κατάλληλο υλικό.
  • Σημάδεμα των δένδρων που παρουσίασαν συμπτώματα και όταν κλαδευτούν, στο τέλος του χειμώνα, να μείνουν τελευταία.
  • Τέλος, κατά το κλάδεμα ή τον καθαρισμό των δένδρων, τα εργαλεία θα πρέπει να απολυμαίνονται συνεχώς.

Συνιστά, επίσης, να γίνει άμεσα επέμβαση με χαλκούχο σκεύασμα, σε όλους τους οπωρώνες, ασχέτως με την εμφάνιση συμπτωμάτων. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθούνται πάντα οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: