X

Ο καιρός για τους αγρότες

Παρατεταμένη η έλλειψη «ποτιστικών βροχών». Πότε τις περιμένουν οι μετεωρολόγοι. Οδηγίες από τους ειδικούς για τους καλλιεργητές.

Ant1news

Ακόμη και οι λίγες (για την εποχή) βροχές των τελευταίων ημερών, σταματούν, αφήνοντας την θέση τους στην αναβροχιά, η οποία φαίνεται να κρατά για περίπου ακόμη μία εβδομάδα, τουλάχιστον, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

Την Παρασκευή αναμένονται το πρωί τοπικές και σποραδικές βροχές, ενώ βελτιωμένος θα είναι ο καιρός στις υπόλοιπες περιοχές.

 Θα επικρατήσουν άνεμοι ανατολικοί-βορειοανατολικοί, εντάσεως 3 με 5 μποφόρ, στο Αιγαίο έως 6 μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 7 έως 17 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 8 έως 21 βαθμούς Κελσίου και νοτιότερα από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Παρασκευή σε 20 αγροτικές περιοχές

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ναυπλίου, η ασθένεια βακτηριακό έλκος πυρηνοκάρπων προκαλεί νεκρώσεις οφθαλμών, κεντριών και σχηματισμό ελκών στις καλλιέργειες βερικοκιάς - ροδακινιάς - νεκταρίνια – κερασιάς & δαμασκηνιάς.

Το αποτέλεσμα είναι ξηράνσεις κλαδίσκων, κλάδων ή και ολόκληρων δένδρων. Οι μολύνσεις από το βακτήριο γίνονται από τις ουλές της πτώσης των φύλλων και από διάφορες πληγές του φλοιού.

Το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά την αφαίρεση και καταστροφή των προσβεβλημένων κλάδων και κλαδίσκων, όταν επικρατεί ξηρός καιρός. Επίσης, συνιστά την αποφυγή δημιουργίας πληγών στα δένδρα ιδιαίτερα κατά την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα. Τέλος, συνιστά όπου υπάρχουν προσβολές, δυο ψεκασμούς με εγκεκριμένο χαλκούχο σκεύασμα. Ο πρώτος ψεκασμός πρέπει να γίνει άμεσα και ο δεύτερος στο 75% της πτώσης των φύλλων. Η ασφαλής διάγνωση και η επιλογή κατάλληλων φυτοπροσταστευτικών να γίνει με τον γεωπόνο/σύμβουλο της καλλιέργειας.

Αναλυτικά, ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: