X

Ο καιρός για τους αγρότες

Ο ήπιος ανοιξιάτικος καιρός θα συνεχιστεί και την Τρίτη. Σε λίγες περιοχές αναμένονται νεφώσεις και τοπικές βροχές. Συμβουλές για τους αγρότες.

Ant1news

Ο ήπιος ανοιξιάτικος καιρός θα συνεχιστεί για λίγες ημέρες ακόμα, διότι προς το τέλος της εβδομάδας χειμωνιάζει χωρίς όμως να έχει βρέξει... 

Πιο αναλυτικά για την Τρίτη, περιμένουμε γενικά αίθριο ουρανό και μόνο στις Σποράδες, την Εύβοια, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα συννεφιές με τοπικές βροχές.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από  4  έως 18 βαθμούς κελσίου, στα Κεντρικά από 5  έως 22 και Νοτιότερα από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Αιγαίο 7 έως 8 μποφόρ.

Ο καιρός την Τρίτη σε 20 αγροτικές περιοχές

 Οδηγίες για αγρότες

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ναυπλίου, όσον αφορά στις καλλιέργειες εσπεροδειδών και για την αντιμετώπιση της σήψης καρπών από πενικίλλια, αναφέρει πως τα σπόρια των Πενικιλλίων μεταφέρονται με τον αέρα και κατακάθονται πάνω στο έδαφος, στα δέντρα, στα μηχανήματα και στο δάπεδο των συσκευαστηρίων. Τα σπόρια μπορούν να μείνουν ζωντανά και ικανά να μολύνουν τους καρπούς για ένα χρόνο.

Για να γίνει μόλυνση πρέπει να υπάρχει πάνω στον καρπό πληγή από την οποία θα διεισδύσει.

Οι ώριμοι καρποί είναι περισσότερο ευπαθείς στις μολύνσεις από τους πράσινους. Υψηλές θερμοκρασίες γύρω στους 25ο C και υγρασία, ευνοούν τη γρήγορη ανάπτυξη του μύκητα και τη σήψη των καρπών. Στα ψυγεία η εξέλιξη του μύκητα απλώς επιβραδύνεται.

Το περιφερειακό Κέντρο συνιστά τα παρακάτω μέτρα για την πρόληψη των προβλημάτων, που ενδεχομένως να εμφανιστούν στους τυποποιημένους καρπούς:

  • Αποφυγή συγκομιδής καρπών μετά από πρόσφατη βροχή ή δροσιά
  • Προσεκτικός χειρισμός των καρπών κατά τη συγκομιδή, συσκευασία και εμπορία. Συνιστάται η χρήση ειδικών ψαλιδιών κατά τη συγκομιδή για την αποφυγή δημιουργίας πληγών στους καρπούς
  • Αυστηρά μέτρα υγιεινής στα συσκευαστήρια και τους χώρους αποθήκευσης και εξοπλισμού
  • Απομάκρυνση και καταστροφή των μολυσμένων καρπών τόσο στον οπωρώνα όσο και στο συσκευαστήριο
  • Στα συσκευαστήρια, έγκαιρη εφαρμογή εγκεκριμένων μυκητοκτόνων (καρποί που παραμένουν πολλές μέρες για να συσκευαστούν και ιδιαίτερα αν μείνουν στον ήλιο ή σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να παρουσιάσουν υψηλά ποσοστά σήψεων).

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθούνται πάντα οι συμβουλές των τοπικών Γεωπόνων. 

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: