X

Ο καιρός για τους αγρότες

Ο χειμώνας έρχεται δειλά – δειλά και φέρνει τις πολυπόθητες βροχές που θα ωφελήσουν τις καλλιέργειες. Οδηγίες προς τους καλλιεργητές.

Ant1news

Προ των πυλών ο χειμώνας. Αλλάζει το σκηνικό του καιρού, καθώς μετά την παρατεταμένη καλοκαιρία των προηγούμενων ημερών έρχονται βροχές, πτώση της θερμοκρασίας και βοριάδες.

Την Τετάρτη αναμένονται λίγες νεφώσεις πυκνότερες στα ανατολικά ηπειρωτικά, το Αιγαίο και την Κρήτη με τοπικές βροχές και μπόρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 4 έως 18 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 5 έως 19 και νοτιότερα από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα φυσούν βοριάδες εντάσεως 4 με 6, στο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ.

Ο καιρός την Τετάρτη σε 20 αγροτικές περιοχές

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας, σε συνεργασία με τις ΔΑΟΚ ΑΜΘ, τη ΔΑΟΚ Σερρών και το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων  Θεσσαλονίκης, σε αυτό το βλαστικό στάδιο της φυλλόπτωσης ευνοείται η προσβολή των δέντρων της αμυγδαλιάς από διάφορες μυκητολογικές ασθένειες. Μια από αυτές είναι η Μονίλια, χαρακτηριστικό σύμπτωμα της οποίας είναι τα έλκη. Όταν ο καιρός είναι βροχερός εκκρίνεται κόμμι από τους νεκρούς φυτικούς ιστούς.

Η ασθένεια αντιμετωπίζεται με την εφαρμογή καλλιεργητικών μέτρων κατά τα οποία τα προσβεβλημένα μέρη του φυτού αφαιρούνται και καταστρέφονται με καύση.

Το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά τη χημική καταπολέμηση με την εφαρμογή κατάλληλων φυτοπροστευτικών προϊόντων κατά την πτώση των φύλλων και στα στάδια της λευκής κορυφής και της πλήρους άνθησης.

Ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες ίσως απαιτηθεί επανάληψη κατά το τέλος της άνθησης και την έναρξη της καρπόδεσης.

Σε κάθε περίπτωση η ασφαλής διάγνωση και η επιλογή κατάλληλων φυτοπροσταστευτικών να γίνεται με τον γεωπόνο/σύμβουλο της καλλιέργειας.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: