X

Ο καιρός για τους τους αγρότες

Ισχυρές αναμένονται οι βροχές, ενώ να θα σημειωθούν καταιγίδες. Πού αναμένονται χιονοπτώσεις. Οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ant1news

Οι αργοπορημένες βροχές επιτέλους έφτασαν μαζί με τα πρώτα χιόνια. Αντιφάσεις του Νοέμβρη που λέγεται και ανακατωμένος...και δεν είναι ο μόνος !

Για αύριο Κυριακή, περιμένουμε ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, το Αιγαίο, τα δυτικά, κεντρικά και νότια ηπειρωτικά, με επέκταση αργότερα στις υπόλοιπες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -3 έως 10 βαθμούς κελσίου, στα κεντρικά από -2 έως 14 και νοτιότερα από 11 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας και θυελλώδεις βοριάδες 7 με 8 μποφόρ.

Ο καιρός την Κυριακή σε 20 αγροτικές περιοχές

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου συνεχίζεται η παρουσία της Φώμοψης  στις Αμυγδαλιές.   

Έντονες προσβολές παρατηρούνται σε καλλιέργειες πού βρίσκονται στους νομούς Μαγνησίας, Λάρισας και Φθιώτιδας.

Η ασθένεια προκαλεί ξήρανση των κλαδίσκων του έτους, νέκρωση των οφθαλμών και καστανές ακανόνιστες έως κυκλικές κηλίδες στα φύλλα. Η ζημιά ξεκινάει με τον σχηματισμό νεκρωτικής κηλίδας στη βάση ή γύρο από ένα οφθαλμό.

Η καταπολέμηση της ασθένειας επιτυγχάνεται με καλλιεργητικά μέτρα, όπως αφαίρεση και καταστροφή με φωτιά όλων των προσβεβλημένων βλαστών (ανεξαρτήτου εποχής) και με χημικά μέτρα εφαρμόζοντας 2-3 ψεκασμούς για την καταπολέμηση του παθογόνου το φθινόπωρο: 1ος ψεκασμός  με την πτώση των φύλλων, 2ος αμέσως μετά το κλάδευμα και 3ος κατά την διάρκεια του ληθάργου το χειμώνα. Καθοριστικός παράγοντας για τον ακριβή αριθμό και τον χρόνο που θα λάβουν χώρα οι επεμβάσεις είναι η εποχή και η διάρκεια των βροχοπτώσεων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες από τον Τάσο Αρνιακό: