X

Ο καιρός για τους αγρότες

"Αλλοπρόσαλλος" θα είναι καιρός και τις επόμενες ημέρες. Ψιλόβροχο, βοριάδες και υγρασία τα χαρακτηριστικά του. Οδηγίες προς του καλλιεργητές.

Ant1news

Όποιον καιρό έκανε των Εισοδίων της Θεοτόκου, θα κάνει και τις επόμενες σαράντα ημέρες, λέει η παράδοση, δηλαδή αλλοπρόσαλλο…

Την Πέμπτη αναμένονται λίγες νεφώσεις, περισσότερες στα ανατολικά και βόρεια, με λίγες βροχές στην ανατολική Μακεδονία, την Θράκη, το Αιγαίο και από το μεσημέρι στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Θα φυσούν βοριάδες, εντάσεως 4 με 6 μποφόρ, στο Αιγαίο έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 3 έως 16  βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 5 έως 21 βαθμούς και νοτιότερα από 10  έως 23  βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Πέμπτη σε 20 αγροτικές περιοχές

Οδηγίες για τους αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, η λήψη βασικών προληπτικών μέτρων πριν και μετά την εγκατάσταση των νέων δενδρυλλίων φυστικιάς, είναι απαραίτητη για την αποφυγή ή τον περιορισμό σοβαρών φυτοπροστατευτικών προβλημάτων αργότερα. Αυτά έχουν να κάνουν τόσο με εδαφογενείς ασθένειες του κορμού και του ριζικού συστήματος, όσο και με ασθένειες της κόμης των δένδρων.

Η καλλιέργεια της φιστικιάς θα πρέπει να αποφεύγεται σε περιοχές με υψηλή σχετική υγρασία κατά τη διάρκεια της βλαστικής περιόδου, διότι ευνοείται η εμφάνιση μυκητολογικών ασθενειών. Η βαθιά άροση πριν τις νέες φυτεύσεις βοηθά στη γρήγορη ανάπτυξη και επέκταση του ριζικού συστήματος, και κατά συνέπεια στην επιτυχημένη και γρήγορη εγκατάσταση της νέας φυτείας. Καλό είναι πριν τη φύτευση να γίνει ανάλυση εδάφους, ώστε να προστεθούν τα απαραίτητα λιπάσματα πριν το όργωμα.

Καλό είναι πριν τη φύτευση να γίνει ανάλυση εδάφους, ώστε να προστεθούν τα απαραίτητα λιπάσματα πριν το όργωμα. Στην Ελλάδα χρησιμοποιείται αποκλειστικά το υποκείμενο της τσικουδιάς, λόγω καλής ανθεκτικότητας στη φυτόφθορα. Γι’ αυτό θα πρέπει τα δένδρα να είναι εμβολιασμένα σε μεγάλο ύψος (70 εκ.) από την επιφάνεια του εδάφους, ώστε να μην μεταφέρεται το μόλυσμα με το νερό και τις σταγόνες της βροχής από το έδαφος στο ευαίσθητο εμβόλιο της φιστικιάς.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: