X

Ο καιρός για τους αγρότες

«Κόντρα» στην παράδοση θα κυλήσουν οι επόμενες ημέρες. Οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ant1news

Τα «Αη Νικολο-βάρβαρα», συνήθως φέρνουν κρύο, χιόνια και βροχές, όμως φέτος θα περάσουν με μερικές συννεφιές κι ίσως να δώσουν κάποιες ψιλοβροχές. 

Την Τετάρτη αναμένεται ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, πυκνότερες στα ανατολικά και νότια, κυρίως θαλάσσια και παράκτια τμήματα, με τοπικές βροχές και ίσως σποραδικές καταιγίδες, ωστόσο με βελτίωση αργότερα στην διάρκεια της ημέρας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -1 βαθμό έως 13 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 1 βαθμό έως 18 βαθμούς Κελσίου και νοτιότερα από 8 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Θα πνέουν βοριάδες, εντάσεως 4 με 6 μποφόρ, στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ, τοπικά έως 8 μποφόρ.

Ο καιρός την Τετάρτη σε 20 αγροτικές περιοχές

 


Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, σε εξέλιξη βρίσκεται η ασθένεια βοτρύτης στις καλλιέργειες με ντομάτα στους νομούς Μαγνησίας, Καρδίτσας, Σερβωτά Τρικάλων και Λάρισας. Ο βοτρύτης προσβάλλει όλα τα μέρη των φυτών τομάτας (στελέχη, φύλλα, άνθη και καρπούς). Στα στελέχη σχηματίζει καστανού χρώματος έλκη, τα οποία καλύπτονται από τεφρά εξάνθηση. Τα προσβεβλημένα άνθη αποκτούν καστανό χρώμα και πέφτουν, ενώ στους καρπούς η προσβολή αρχίζει από τον ποδίσκο ή την κορυφή. 

Απαραίτητες συνθήκες για την ανάπτυξη του είναι η υψηλή υγρασία περιβάλλοντος (βροχοπτώσεις, ομίχλες, έλλειψη αερισμού, κ.λπ.). Αναπτύσσεται σε θερμοκρασίες 1-300C, με άριστη θερμοκρασία τους 18-230C. Την είσοδο του παθογόνου διευκολύνει η παρουσία πληγών, νεκρών φυτικών ιστών και ανθέων. Το Περιφερειακό Κέντρο για την καταπολέμησή του συνιστά:

  • Μείωση της υγρασίας στο χώρο των θερμοκηπίων με καλό αερισμό, τα φυτά να είναι αραιά φυτεμένα και το πότισμα να γίνεται τις πρωινές ώρες.
  • Τήρηση καλής υγιεινής στις φυτείες με αφαίρεση - καταστροφή των προσβεβλημένων  φυτών ή φυτικών οργάνων και αποφυγή υπερβολικής αζωτούχου λίπανσης.
  • Χημική καταπολέμηση με άμεσο ψεκασμό στις καλλιέργειες όπου παρατηρείται ο βοτρύτης, με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια και εκλεκτικά για τον βοτρύτη φυτοπροστατευτικά σκευάσματα και επανάληψη του ψεκασμού σε 8 ημέρες, όπου υπάρχει πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση, για την ασφαλή διάγνωση, τον προγραμματισμό και την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος με το οποίο θα γίνεται η επέμβαση, να ακολουθούνται πάντα οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: