X

Ο καιρός για τους αγρότες

Επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός με βροχές τοπικά ισχυρές και με χιόνια. Πόσο πέφτει η θερμοκρασία. Οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ant1news

«Άγιος Νικόλας μίλησε κι Αγιά Άννα απεκρίθη, μαζέψτε ξύλα κι άχυρα και σύρτε και στο μύλο, γιατί Αϊ Σπυρίδων έρχεται, με χιόνια και με κρύο», λέει η παροιμία που όλοι πρέπει να έχουμε κατά νου .

Την Δευτέρα αναμένονται βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα καταιγίδες, πρώτα στα δυτικά και σταδιακά στις υπόλοιπες περιοχές, με ισχυρότερα φαινόμενα στα δυτικά, στο Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα. Χιόνια θα πέσουν στα βουνά της κεντρικής και βόρειας χώρας.

Η θερμοκρασία, σε μικρή πτώση, θα κυμανθεί στα βόρεια από 1 βαθμό έως 10 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 3 έως 16 βαθμού και νοτιότερα από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Θα πνέουν δυτικοί άνεμοι, 6 με 7 μποφόρ, στα πελάγη έως 8 μποφόρ, με εξασθένηση από τα δυτικά.

Ο καιρός την Κυριακή σε 20 αγροτικές περιοχές

 


Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης και όσον αφορά στη ΜΟΝΙΛΙΑ στα πυρηνόκαρπα, οι μουμιοποιημένοι καρποί που παρέμειναν πάνω στο δέντρο είτε στο έδαφος, διατηρούν το μόλυσμα της Μονίλιας σε όλη την διάρκεια του χειμώνα.

Ο μύκητας προσβάλει και τα κλαδιά, δημιουργώντας πληγές από τις οποίες εκρέει κόμμι και σχηματίζονται έλκη. Από τους καρπούς και τα έλκη θα προέλθουν οι πρωτογενείς μολύνσεις που θα μολύνουν τα άνθη. Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο, σημαντικό μέτρο πρόληψης της ασθένειας είναι η εξαφάνιση των αρχικών εστιών μόλυνσης. Αυτό μπορεί να γίνει με τον καθαρισμό και την καταστροφή όλων των κλάδων που φέρουν έλκη, καθώς και των μουμιοποιημένων καρπών στα δέντρα και το έδαφος. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: