X

Ο καιρός για τους αγρότες

Επιδείνωση των συνθηκών προβλέπεται έως την Τετάρτη, με κατά τόπους έντονα φαινόμενα. Οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ant1news

Η «παρέλαση» των βαρομετρικών χαμηλών συνεχίζεται, με ένα νέο, που από το βράδυ της Δευτέρας θα ξεδιψάσει ακόμα περισσότερο τα νησιά και την Κρήτη.

Την Τρίτη αναμένονται βροχές και καταιγίδες, σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα, ισχυρότερες το πρωί στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και αργότερα στα νησιά του Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα. Χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, πυκνότερα και σε χαμηλότερο υψόμετρο, σε Θεσσαλία, Μακεδονία και Θράκη.

Η θερμοκρασία σε πτώση, θα κυμανθεί στα βόρεια από -2 έως 10 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 1 βαθμό έως 15 βαθμούς και νοτιότερα από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου. 

Θα πνέουν θυελλώδεις βοριάδες, που θα φτάσουν τα 7 μποφόρ, στο βόρειο Αιγαίο τα 8 μποφόρ.

Ο καιρός την Τρίτη σε 20 αγροτικές περιοχές

 


Οδηγίες για αγρότες

Ο ανθονόμος της αμυγδαλιάς έχει μία γενεά το έτος, είναι δραστήριος το χειμώνα και την άνοιξη έχει μήκος 3-4mm και χρώμα σκούρο καστανό. Τα ενήλικα δραστηριοποιούνται από τις αρχές Νοεμβρίου. Αφού τραφούν για δυο εβδομάδες σε βάρος των οφθαλμών, συζεύγνυνται και αρχίζουν να ωοτοκούν. Η ωοτοκία γίνεται από τον Δεκέμβριο έως τέλος Φεβρουαρίου, αναλόγως της περιοχής. Το θηλυκό εναποθέτει σε κάθε οφθαλμό ένα αυγό.

Οι προσβεβλημένοι οφθαλμοί ξεραίνονται χωρίς να ανοίξουν και τελικά πέφτουν στο έδαφος. Σε περιοχές όπου υπάρχει ένδειξη ότι το φθινόπωρο ο ενήλικος πληθυσμός του εντόμου πάνω στα δένδρα ήταν  πυκνός συνίσταται επανάληψη του ψεκασμού μετά την πτώση των ¾ των φύλλων μέχρι και τον Ιανουάριο μήνα, με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Σε κάθε περίπτωση, για την ασφαλή διάγνωση, τον προγραμματισμό και την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος με το οποίο θα γίνεται η επέμβαση, να ακολουθούνται πάντα οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: