X

Ο καιρός για τους αγρότες

Συνεχίζεται η κακοκαιρία, με τοπικά έντονα φαινόμενα, την Πέμπτη. Συμβουλές από τους ειδικούς προς τους καλλιεργητές.

Ant1news

Η «μάχη» της ζέστης και της υγρασίας του νοτιά της Μεσογείου με τα εγκατεστημένα στη χώρα μας χιόνια, το κρύο και τον παγετό, φέρνει ραγδαίες βροχές, άνοδο της θερμοκρασίας και ισχυρές χιονοπτώσεις. 

Την Πέμπτη αναμένονται βροχές και καταιγίδες, ισχυρότερες στα δυτικά και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά, αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας χώρας, με εξασθένηση το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -5 έως 7 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από το μηδέν έως τους 15 βαθμούς και νοτιότερα από 9 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Θα πνέουν άνεμοι νοτιοδυτικοί, εντάσεως 7 με 8 μποφόρ, στο Αιγαίο μέχρι 9 μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα.

Ο καιρός την Πέμπτη σε 20 αγροτικές περιοχές

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με τις οδηγίες ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το χειμερινό κλάδεμα στους αμπελώνες συνιστάται να γίνεται αργά, δηλαδή τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου και με την εκκίνηση της δακρύρροιας.

Πρέπει να διενεργείται πάντα με ξηρό καιρό και να αποφεύγονται οι μεγάλες, καθώς και οι άσκοπες τομές. Τα πρέμνα με εμφανή συμπτώματα προσβολής σε κληματίδες, κεφαλές, ή βραχίονες, συνιστάται να κλαδεύονται τελευταία. Τα κλαδευτικά εργαλεία πρέπει να απολυμαίνονται συχνά (από πρεμνό σε πρεμνό, αλλά και στο ίδιο πρεμνό, όταν αφαιρούνται προσβεβλημένες κληματίδες, κεφαλές ή βραχίονες. Οι μεγάλες τομές συνιστάται να καλύπτονται άμεσα με μυκητοκτόνο πάστα.

Αμέσως μετά το κλάδεμα συνιστάται ψεκασμός των πρέμνων με εγκεκριμένο χαλκούχο σκεύασμα, καθώς και άμεση συλλογή και καύση του άνω των 2 ετών ξύλου (χοντρά κλαδέματα, κεφαλές, βραχίονες, κορμοί). Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.


Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: