X

Ο καιρός για τους αγρότες

Με χιόνια και καταιγίδες οδεύει προς το τέλος της η εβδομάδα. Οδηγίες από τους ειδικούς για του καλλιεργητές.

Ant1news

Εν αναμονή των «Αλκυονίδων ημερών» βρίσκονται οι αγρότες, όπως και εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι σε όλη την χώρα, μετά από τις απανωτές κακοκαιρίες των τελευταίων ημερών και τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει.

Την Παρασκευή αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές και καταιγίδες στα νοτιοανατολικά θαλάσσια και νησιωτικά τμήματα, καθώς και χιονοπτώσεις, κυρίως στα ηπειρωτικά ορεινά των βορειότερων περιοχών.

Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται στα δυτικά από το απόγευμα.

Η θερμοκρασία, με παγετό στα κεντρικά και βόρεια, θα κυμανθεί στα βόρεια από -5 έως 10 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από -3 έως 15 βαθμούς και νοτιότερα από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι στα δυτικά και βόρεια, εντάσεως 4 με 5 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα είναι νοτιοδυτικοί, 5 με 6 μποφόρ, στο Αιγαίο 7 και το πρωί 8 μποφόρ, με εξασθένηση αργότερα.

Ο καιρός την Παρασκευή σε 20 αγροτικές περιοχές

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με τις οδηγίες ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Καρκίνωση ή φυματίωση της ελιάς είναι βακτηριολογική ασθένεια της ελιάς που σχηματίζει υπερπλαστικούς όγκους σε κλαδίσκους, κλάδους και οδηγεί στην εξασθένηση των δένδρων και την μείωση της παραγωγής.

Συχνά προσβάλλονται φύλλα αλλά και καρποί στους οποίους προκαλεί κηλιδώσεις. Χαρακτηριστικό της ασθένειας είναι η ολική ή μερική ξήρανση των κλαδίσκων. Η εξάπλωση της ασθένειας ευνοείται από την δημιουργία πληγών κατά τις καλλιεργητικές εργασίες (συλλογή καρπού κ.ά), τις χαμηλές θερμοκρασίες (παγετός), την ανεμοθύελλα, το χαλάζι και την βροχή.

Για την αποτροπή μολύνσεων, μετά τη συγκομιδή, συνίσταται να γίνεται ψεκασμός με χαλκούχα φάρμακα, αμέσως μετά τη δημιουργία τραυμάτων (χαλάζι, παγετός, συγκομιδή, κλάδεμα). Παράλληλα, συνίσταται η αποφυγή κλαδέματος ή συγκομιδής με υγρό και βροχερό καιρό. Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: