X

Ο καιρός για τους αγρότες

Βελτιώνεται σταδιακά μέσα στην Τετάρτη ο καιρός. Παραμένουν οι ισχυροί άνεμοι. Οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ant1news

Ο ήλιος θα κυριαρχήσει την Τετάρτη στις στεριές, ενώ στις θάλασσες όλο και θα περιορίζονται οι βροχές και οι μπόρες προς τα Δωδεκάνησα, μαζί με τους ανέμους, αφήνοντας μόνο τον ισχυρό παγετό στη στεριά.

Την Τετάρτη ο καιρός στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα είναι γενικά αίθριος, όμως στην Εύβοια, στις Σποράδες, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στο ανατολικό Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα αναμένονται χιονόνερο, πρωινές χιονοπτώσεις στα βουνά και στα νοτιοανατολικά σποραδικές καταιγίδες, με περιορισμό των φαινομένων και κίνησή τους προς τα νοτιοανατολικά.    

Η θερμοκρασία, σε χαμηλά επίπεδα, με ισχυρό παγετό στα ηπειρωτικά, θα κυμανθεί στα βόρεια από -6 έως 8 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από -3 έως 11 βαθμούς και νοτιότερα από 8 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι, 5 με 7 μποφόρ, στο Αιγαίο 8 μποφόρ και για λίγο, στις νοτιότερες περιοχές , έως 9 μποφόρ, με εξασθένηση.

Ο καιρός την Τετάρτη σε 20 αγροτικές περιοχές

 


Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με τις οδηγίες ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι μυκητολογικές ασθένειες που προσβάλλουν το ξύλο του αμπελιού όπως η Ίσκα, η Ευτυπίωση, η Ασθένεια Petri, η Μελανή Νέκρωση Βραχιόνων, αποτελούν ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της αμπελοκαλλιέργειας, διότι ζημιώνουν σοβαρά την παραγωγή και καταστρέφουν σταδιακά το φυτικό κεφάλαιο.

Συχνά, οι ασθένειες αυτές συνυπάρχουν και δρουν ταυτόχρονα. Προκαλούν νέκρωση των αγγείων του ξύλου, με αποτέλεσμα την ξήρανση κεφαλών, βραχιόνων και πρέμνων.

Οι παθογόνοι αυτοί μύκητες είναι κατά κύριο λόγο παράσιτα πληγών. Η μετάδοσή τους σχετίζεται άμεσα με το χειμερινό κλάδεμα, και τις καιρικές συνθήκες.

Συνιστάται η επιμελής εφαρμογή των παρακάτω προληπτικών πρακτικών, προκειμένου να παρεμποδιστεί η μετάδοσή τους:

  1. Το κλάδεμα να γίνεται όσο το δυνατό πιο καθυστερημένα, (αργά το χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη) και οπωσδήποτε με ξηρό καιρό, προκειμένου να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος μόλυνσης των τομών κλαδέματος από μύκητες του ξύλου,
  2. Τα πρέμνα με εμφανή συμπτώματα προσβολής να κλαδεύονται τελευταία. Η αφαίρεση των προσβεβλημένων τμημάτων πρέπει να γίνεται με διαδοχικά κοψίματα, μέχρι η τελική τομή να εμφανιστεί φυσιολογική, χωρίς  καστανούς μεταχρωματισμούς και άλλες αλλοιώσεις. Ξερά πρέμνα να εκριζώνονται άμεσα και να καίγονται,
  3. Να αποφεύγονται οι μεγάλες τομές κλαδέματος, διότι αυξάνονται οι πιθανότητες μόλυνσης των πρέμνων. Στην  περίπτωση που αυτές είναι αναπόφευκτες, τότε να γίνονται αργά το χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη και να καλύπτονται απαραίτητα με κατάλληλο προστατευτικό σκεύασμα,
  4. Τα προσβεβλημένα φυτικά μέρη (κεφαλές, βραχίονες,) να απομακρύνονται άμεσα από τον αμπελώνα και να καίγονται,
  5. Τα εργαλεία κλαδέματος πρέπει να απολυμαίνονται συχνά με εμβάπτιση σε καθαρό οινόπνευμα ή σε διάλυμα χλωρίνης 10%,
  6. Αμέσως μετά το κλάδεμα και για την προστασία των τομών κλαδέματος, συνιστάται ψεκασμός των πρέμνων με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια χαλκούχο σκεύασμα,
  7. Το πολλαπλασιαστικό υλικό πρέπει να είναι υγιές και απαλλαγμένο από λανθάνουσα προσβολή.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων. 

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: