X

Ο καιρός για τους αγρότες

«Αλλοπρόσαλλος» ο καιρός τις επόμενες ημέρες. Οδηγίες από τους ειδικούς προς καλλιεργητές.

Ant1news

Η συνύπαρξη χιονιού στα βόρεια και σκόνης στα νότια, δηλώνει τον αλλοπρόσαλλο καιρό των ημερών, αντίστοιχο με τις πολιτικές εξελίξεις.

Πιο αναλυτικά για αύριο Παρασκευή, αναμένονται πρωινές ομίχλες στα ηπειρωτικά και ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, πυκνότερες στα δυτικά, τα νότια και το ανατολικό Αιγαίο με τοπικές βροχές και στο Ιόνιο, σποραδικές καταιγίδες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στην Πίνδο. 

Η θερμοκρασία με παγετό στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Στα βόρεια θα κυμανθεί από -4 έως 11, στα κεντρικά από -1 έως 14 και νοτιότερα από 5 έως 16  βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις, εντάσεως 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 μποφόρ.

Ο καιρός το Σάββατο σε 20 αγροτικές περιοχές

Οδηγίες για τους αγρότες

Η επιφάνεια του εδάφους στον οπωρώνα μπορεί να καλυφθεί με φυτά από σπορά επιλεγμένων ειδών ή με φυτά της αυτοφυούς βλάστησης. Επίσης, εδαφοκάλυψη μπορεί να γίνει με υλικά όπως το άχυρο. Η εδαφοκάλυψη με φυτά από σπορά περιορίζει την εμφάνιση των ζιζανίων γιατί ανταγωνίζεται με αυτά και δημιουργεί δύσκολες συνθήκες ανάπτυξης (σκίαση, ανταγωνισμός για θρεπτικά στοιχεία, νερό και χώρο).

Επίσης, η κάλυψη του εδάφους με φυτά από σπορά ή αυτοφυούς βλάστησης, προστατεύει το έδαφος από τη διάβρωση και συνιστάται να διατηρείται κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες (περίοδος βροχοπτώσεων) σε οπωρώνες που βρίσκονται σε επικλινή εδάφη, αλλά δεν διατρέχουν κίνδυνο από παγετούς

Η εδαφοκάλυψη με υλικά όπως το άχυρο σκιάζει το έδαφος και περιορίζει την ανάπτυξη των ζιζανίων. Η αποσύνθεση των υλικών σκίασης μπορεί να αναστείλει  την ανάπτυξη των ζιζανίων μέσω της έκκλυσης τοξικών ουσιών. Όμως, η εδαφοκάλυψη με φυτά (από σπορά ή αυτοφυή) θα πρέπει να αποφεύγεται σε περιοχές με κρύο κλίμα. Μπορεί να προκαλέσει μείωση της θερμοκρασίας του εδάφους και να οδηγήσει σε συνθήκες παγετού στις οποίες τα εσπεριδοειδή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα (το γυμνό έδαφος θερμαίνεται πιο αποτελεσματικά σε σχέση με το σκιασμένο λόγω βλάστησης εδάφους)

Η ευαισθησία των εσπεριδοειδών στον παγετό εξαρτάται από το είδος και το χρησιμοποιούμενο υποκείμενο. Γενικά, η κιτριά και η λεμονιά θεωρούνται ως τα πιο ευαίσθητα είδη στον παγετό, λιγότερο ευαίσθητα είναι η φράπα το γκρέιπφρουτ και ακολουθούν η πορτοκαλιά και η νεραντζιά ενώ η μανταρινιά είναι από τα πιο ανθεκτικά εσπεριδοειδή στον παγετό. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων. 

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: