X

Ο καιρός για τους αγρότες

Κακοκαιρία τις επόμενες ημέρες, με καταιγίδες και χαλάζι, που απειλεί τις καλλιέργειες. Συμβουλές από τους ειδικούς.

Ant1news

«Βροχές με το τουλούμι» έρχονται τις επόμενες ημέρες, ικανές να δημιουργήσουν τοπικά προβλήματα και ζημιές σε καλλιέργειες.

Την Τετάρτη αναμένονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια και νησιωτικά τμήματα. Τα φαινόμενα θα είναι ισχυρότερα στα δυτικά, στα νησιά του Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στην Θράκη. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας  χώρας, κατά τόπους πυκνά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 2 έως 12 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 5 έως 15 βαθμούς και νοτιότερα από 7 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Θα πνέουν νότιοι-νοτιοανατολικοί άνεμοι, που ευνοούν την μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Η ένταση τους θα είναι 5 με 7 μποφόρ, στο Αιγαίο μέχρι 8 μποφόρ.

Ο καιρός την Τετάρτη σε 20 αγροτικές περιοχές

Οδηγίες για αγρότες

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Καβάλας, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας, σε συνεργασία με τη ΔΑΟΚ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τη ΔΑΟΚ Σερρών και το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, μετά από τις χιονοπτώσεις και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στην περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες, ανακοίνωσε τις καλλιεργητικές φροντίδες δέντρων μετά από παγετό, για τους παραγωγούς καρποφόρων δέντρων. Αναλυτικότερα: 

  • Τα φυλλοβόλα οπωροφόρα δέντρα, όταν έχουν σκληραγωγηθεί κατά τη διάρκεια του Φθινοπώρου και αρχές του Χειμώνα, μπορούν να επιβιώσουν χωρίς ζημιές σε θερμοκρασίες από -25 έως -35 οC. Ως εκ τούτου δεν αναμένεται να υπάρχουν σε αυτά ζημιές, εκτός ίσως από ελάχιστες περιπτώσεις νεαρών δέντρων που δεν πρόλαβαν να μπουν σε λήθαργο έγκαιρα.
  • Όσον αφορά στην ελιά, παρόλο που είναι υποτροπικό είδος, έχει κάποιας μορφής σκληραγώγηση στο ψύχος. Η ελιά στην περιοχή κινδυνεύει από τους πρώιμους φθινοπωρινούς και τους χειμερινούς παγετούς. Εάν τα δέντρα έχουν προλάβει να σκληραγωγηθούν μπορεί να αντέξουν τα φύλλα τους σε θερμοκρασίες περίπου από  -6 έως -8 οC, ο φλοιός έως -9  οC και το ξύλο στους μεγαλύτερης ηλικίας βλαστούς έως -15  οC. Οι ποικιλίες κορωνέικη και καλαμών θεωρούνται ευπαθείς στις χαμηλές θερμοκρασίες.
  • Σε ό,τι αφορά στη ροδιά, δεν επιβιώνει σε θερμοκρασίες χαμηλότερες των -15 οC που διατηρούνται για μεγάλο διάστημα. Η αντοχή των δέντρων στο ψύχος εξαρτάται και από άλλους παράγοντες όπως η ποικιλία, η ηλικία, η θρεπτική και υδατική κατάσταση του δέντρου, πιθανή αποφύλλωση  από εχθρούς και ασθένειες την προηγούμενη βλαστική περίοδο και οι εδαφοκλιματικές συνθήκες που επικράτησαν το χρονικό διάστημα πριν από το ψύχος.

Το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά στους ελαιοκαλλιεργητές:

  1. Μόλις βελτιωθεί ο καιρός, να προχωρήσουν σε ψεκασμό με κάποιο χαλκούχο σκεύασμα για την προστασία των πληγών από βακτήρια ειδικά στις περιοχές που ενδημεί η καρκίνωση της ελιάς.
  2. Παράλληλα, θα πρέπει να αναβάλλουν το κλάδεμα έως ότου διαπιστωθεί η πιθανή ύπαρξη ζημιάς και η έκταση που έχει αυτή. Θα πρέπει, δηλαδή, να περιμένουν, έτσι ώστε το δέντρο να ξεκινήσει τις αναβλαστήσεις. Σε αυτή την περίπτωση το κλάδεμα θα πρέπει να γίνεται στο ξερό τμήμα πάνω από τις αναβλαστήσεις του φυτού. Τέλος, πρέπει να γίνει ψεκασμός με κάποιο χαλκούχο σκεύασμα  για να προστατευτούν οι πληγές και οι μεγάλες τομές να καλυφθούν με κάποια προστατευτική πάστα για την αποτροπή εισόδου παθογόνων ξύλου.

Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων. 

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: