X

Ο καιρός για τους αγρότες

Ηλιόλουστη θα είναι η Κυριακή στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ant1news

Η ηλιόλουστη Κυριακή και η μισή σχεδόν Δευτέρα, προσφέρονται για χειμωνιάτικες εργασίες στα κτήματα.  Από βδομάδα ... πάλι χειμωνιάζει.  

Πιο αναλυτικά για αύριο Κυριακή, αναμένονται πρωινές και βραδινές ομίχλες, κυρίως στα ηπειρωτικά και γενικά αίθριο ουρανό με τοπικές νεφώσεις αργότερα στα νότια και μετά στα δυτικά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από -2 έως 13 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από - 1 έως 15 και νοτιότερα από 6 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σχηματιστεί τις πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί, εντάσεως 3 με 5 μποφόρ που από τα δυτικά αργότερα θα γυρίσου6ν σε νοτιάδες με την ίδια ένταση.

Ο καιρός την Κυριακή σε 20 αγροτικές περιοχές

Οδηγίες για αγρότες

«Σύμφωνα με τις οδηγίες ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας για την ελιά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, η Καρκίνωση ή φυματίωση της ελιάς είναι βακτηριολογική ασθένεια της ελιάς που σχηματίζει υπερπλαστικούς όγκους σε κλαδίσκους, κλάδους και οδηγεί στην εξασθένηση των δένδρων και την μείωση της παραγωγής. Συχνά προσβάλλονται φύλλα αλλά και καρποί στους οποίους προκαλεί κηλιδώσεις.

Χαρακτηριστικό της ασθένειας είναι η ολική ή μερική ξήρανση των κλαδίσκων. Το παθογόνο επιβιώνει επιφυτικά και μολύνει τους ιστούς από πληγές. Η εξάπλωση της ασθένειας ευνοείται από την δημιουργία πληγών κατά τις καλλιεργητικές εργασίες (συλλογή καρπού κ.ά), τις χαμηλές θερμοκρασίες (παγετός), την ανεμοθύελλα, το χαλάζι και την βροχή.

Για την αντιμετώπισή της προτείνονται τα παρακάτω καλλιεργητικά μέτρα:

  • Χρήση υγιούς φυτικού υλικού
  • Χρήση ανθεκτικών ποικιλιών (όπου αυτό είναι τοπικά και εμπορικά αποδεκτό).
  • Συνιστάται να αποφεύγεται το κλάδεμα των δένδρων και η συλλογή του καρπού με ράβδισμά με βροχερό καιρό.
  • Να απολυμαίνονται τα κλαδευτικά εργαλεία σε διάλυμα 5% φορμόλης ή άλλο κατάλληλο απολυμαντικό πχ, οινόπνευμα ή χλωρίνη.
  • Το κλάδεμα να γίνεται ηλιόλουστες ημέρες χωρίς υγρασία και τα δένδρα με συμπτώματα να αφήνονται τελευταία.
  • Συνιστάται επίσης η αφαίρεση έντονα προσβεβλημένων κλάδων και κλαδίσκων και η καταστροφή τους με κάψιμο.
  • Εφόσον πρόκειται για ελαφρά προσβολή στον κορμό να αφαιρείται ο όγκος (καρκίνωμα) με μαχαιρίδιο και να γίνεται επάλειψη με πυκνή πάστα βοδιγάλειου πολτού3%.

Εκτός από τα καλλιεργητικά μέτρα συνιστάται ένας ψεκασμός με χαλκούχο σκεύασμα μετά το κλάδεμα η το καθάρισμα των δένδρων ή μετά από χαλάζι ή παγετό. Χαλκούχα σκευάσματα δεν χρησιμοποιούνται κατά την περίοδο της άνθησης.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών Γεωπόνων.»

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: