X

Ο καιρός για τους αγρότες

Η ανοιξιάτικη… «παρένθεση» των τελευταίων ημερών κλείνει και ο χειμώνας επιστρέφει αγριεμένος. Οδηγίες προς τους καλλιεργητές.

Ant1news

Μετά τις ανοιξιάτικες λιακάδες, τις κάλμες και τη ζέστη, ο καιρός… «μπατάρει» σε χειμώνα με βροχές, μπόρες, βοριάδες και κρύο. Καλώς ή κακώς...

Πιο αναλυτικά για αύριο Τρίτη, αναμένονται τοπικές βροχές και καταιγίδες σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα και χιόνια στα βουνά της κεντρικής και βόρειας χώρας.

Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -2  έως 12   βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 1 έως 15 και νοτιότερα από 7 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα φυσούν βοριάδες στα δυτικά μέχρι 7 μποφόρ στο Ιόνιο και νοτιάδες στα ανατολικά 7 με 8 στο Αιγαίο, που αργότερα θα γυρίσουν σε βοριάδες με την ίδια ένταση. 

Ο καιρός την Τρίτη σε 20 αγροτικές περιοχές

Οδηγίες για αγρότες

«Σύμφωνα με τις οδηγίες ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας για την ελιά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, τα συμπτώματα του κυκλοκόνιου γίνονται συνήθως αντιληπτά στο έλασμα των φύλλων.

Ο μύκητας προσβάλει επίσης και τους μίσχους των φύλλων και τους ποδίσκους των καρπών. Σε σοβαρές προσβολές προκαλείται φυλλόπτωση και καρπόπτωση και τα δένδρα οδηγούνται σε καχεξία. Σπανιότερα προσβάλλονται οι καρποί και οι νεαροί κλαδίσκοι.

Για την πραγματοποίηση των μολύνσεων είναι απαραίτητη η βροχή ή η υψηλή υγρασία (πχ. σχηματισμός δρόσου στην επιφάνεια των φύλλων) και οι σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες (με άριστες μεταξύ 15-200C). Οι μολύνσεις γίνονται κυρίως σε δύο περιόδους την άνοιξη και το φθινόπωρο ενώ τον χειμώνα μόνο σε περιοχές όπου είναι ήπιος. Το καλοκαίρι οι νέες μολύνσεις και η ανάπτυξη του παθογόνου σταματούν.

Για την αντιμετώπισή του προτείνονται τα παρακάτω καλλιεργητικά μέτρα:

•Αποφυγή εγκατάστασης ελαιώνων σε υγρές και πεδινές περιοχές σε αγρούς που νεροκρατούν.

•Κλάδεμα με στόχο τον καλύτερο αερισμό και φωτισμό του εσωτερικού της κόμης και τον περιορισμό της υγρασίας του φυλλώματος.

•Επιλογή ανθεκτικών/ανεκτικών ποικιλιών ή κλώνων, εφόσον είναι εμπορικά αποδεκτές, όπου είναι εφικτό (ανάλογα με το κλίμα, την παράδοση κ.ά. στοιχεία της περιοχής).

Η ασθένεια του κυκλοκόνιου αντιμετωπίζεται με ψεκασμούς (σύμφωνα με τα Δελτία Γεωργικών Προειδοποιήσεων). Συνήθως, γίνονται δύο:

•Ο πρώτος την άνοιξη μετά την έναρξη της βλαστικής περιόδου και όταν το μήκος της νέας βλάστησης είναι 2 με 5 εκατοστά

•Ο δεύτερος το φθινόπωρο πριν την έναρξη των βροχών.

Σε περίπτωση που η πίεση από την ασθένεια είναι μεγάλη και οι προσβολές συνεχίζονται παρά τους ψεκασμούς, θα χρειαστεί οι επεμβάσεις να συνεχιστούν. (Μερικές φορές με συχνότητα 15-20 ημέρων η μία μετά την άλλη.)

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών Γεωπόνων.»

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: