X

Ο καιρός για τους αγρότες

Το "άγριο πρόσωπο" τους δείχνουν οι καιρικές συνθήκες των επόμενων ημερών. Οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ant1news

«Ο Φλεβάρης και αν φλεβίσει…καλοκαίρι θα μυρίσει, μα αν τύχει και θυμώσει μες τα χιόνια θα μας χώσει», λέει η παροιμία, η οποία είναι άκρως επίκαιρη...

Την Τετάρτη αναμένονται τοπικές βροχές σχεδόν παντού, ενώ στα ανατολικά και νότια θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας, της Εύβοιας, της Κρήτης, καθώς και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και των νησιών του βορείου Αιγαίου. Την νύχτα θα χιονίσει και σε περιοχές της κεντρικής χώρας, από τα 200 μέτρα και πάνω, με τις χιονοπτώσεις να είναι πυκνότερες στα ανατολικά και νότια.

Η θερμοκρασία, σε πτώση και με παγετό στα ηπειρωτικά, θα κυμανθεί στα βόρεια από -4 έως 6 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από -2 έως 10 βαθμούς και νοτιότερα από 8 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Θα πνέουν βοριάδες, εντάσεως 7 με 8 μποφόρ, στο Αιγαίο 9 με 10 μποφόρ. Στα νοτιοανατολικά θα πνέουν νότιοι άνεμοι, με ένταση 4-6 μποφόρ.

Ο καιρός την Τετάρτη σε 20 αγροτικές περιοχές

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου, η συχνότητα εμφάνισης των ασθενειών του ξύλου στα αμπέλια έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται συνήθως για ένα σύμπλοκο μυκήτων που καταστρέφουν τα αγγεία του ξύλου προκαλώντας σταδιακά ή και απότομα, καχεκτική βλάστηση, μαρασμό και τελικά ξήρανση μέρους ή ολόκληρων πρέμνων του αμπελώνα.

Οι προσβεβλημένες από τη Φόμοψη κληματίδες έχουν γκριζόλευκη όψη με σχισίματα συνήθως προς τη βάση τους και φέρουν πολλά μικρά μαύρα στίγματα.  Για την καταπολέμηση της ασθένειας μπορεί να γίνει χημική αντιμετώπιση με κατάλληλα σκευάσματα μετά το άνοιγμα των ματιών δηλαδή την έναρξη της βλάστησης ακολουθώντας τις συμβουλές των τοπικών Γεωπόνων. Παράλληλα θα πρέπει να λαμβάνονται και προληπτικά καλλιεργητικά μέτρα. Τα προσβεβλημένα ή ύποπτα πρεμνά κλαδεύονται τελευταία και τα εργαλεία απολυμαίνονται τακτικά.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: