X

Ο καιρός για τους αγρότες

Με τοπικά έντονα φαινόμενα και ισχυρούς ανέμους συνεχίζεται η επέλαση του κύματος κακοκαιρίας. Οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ant1news

Με κυρίαρχο χαρακτηριστικό τον ισχυρό βοριά και όχι το πολύ χιόνι, θα συνεχιστεί η επέλαση του χαμηλού βαρομετρικού «Χιόνη», μέχρι την Κυριακή.

Την Πέμπτη, ενώ στα βόρεια αναμένεται αρχικά αίθριος ουρανός, Για τις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται τοπικές βροχές και στις νότιες νησιωτικές περιοχές αναμένονται καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές το πρωί.

Χιόνια θα πέσουν στα ανατολικά ηπειρωτικά ορεινά και ημιορεινά, καθώς και στα βουνά της Κρήτης και το πρωί στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια από τα 400 μέτρα και πάνω, με σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από τα βόρεια.

Η θερμοκρασία, με παγετό, θα κυμανθεί στα βόρεια από -6 έως 9 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από -3 έως 12 βαθμούς και νοτιότερα από 7 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Θα πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι, 6 με 8 μποφόρ, στο Αιγαίο 9 με 10 μποφόρ, με εξασθένηση.

Ο καιρός την Πέμπτη σε 20 αγροτικές περιοχές

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού Ελέγχου Βόλου και ειδικότερα για την άσπρη ψώρα (βαμβακάδα) στα πυρηνόκαρπα, σε οπωρώνες που κατά την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο παρατηρήθηκαν σοβαρές προσβολές από το κοκκοειδές συνιστάται:

  • προσεκτική αφαίρεση όλων των προσβεβλημένων από το έντομο κλάδων και κλαδίσκων κατά τη διαδικασία του κλαδέματος και καταστροφή αυτών με κάψιμο.
  • ψεκασμός υψηλής πίεσης με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια ορυκτέλαιο και με πλήρη κάλυψη των δένδρων. Τα χειμερινά ορυκτέλαια να εφαρμόζονται μέχρι το φούσκωμα των ματιών, ενώ τα θερινά μέχρι το στάδιο της πράσινης κορυφής. Επισημαίνεται, ότι με την επέμβαση αυτή καταπολεμούνται ταυτόχρονα και άλλες διαχειμάζουσες μορφές φυτοφάγων εντόμων καθώς και ακάρεων.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων. 

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες, με τον Τάσο Αρνιακό: