X

Ο καιρός για τους αγρότες

Νέα υποτροπή της κακοκαιρίας προβλέπεται για την Παρασκευή. Οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ant1news

Μια πρόσκαιρη υποτροπή της κακοκαιρίας, με νέες βροχές και χιόνια, ενσκήπτει την Παρασκευή, στις περιοχές που ήδη «δοκιμάζονται» από την «Χιόνη».

Την Παρασκευή αναμένεται  στα δυτικά βελτιωμένος καιρός, όμως στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσουν νεφώσεις, με τοπικές βροχές ή χιονόνερο, κυρίως στα ηπειρωτικά ανατολικά, την Εύβοια, το βόρειο Αιγαίο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά και ημιορεινά, αλλά και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο.

Η θερμοκρασία, με παγετό στα ηπειρωτικά και βόρεια, θα κυμανθεί στα βόρεια από -4 έως 9 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από -3  έως 11 βαθμούς και νοτιότερα από 7 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, εντάσεως 6 έως 7 μποφόρ στο Ιόνιο, 8 με 9 μποφόρ στο Αιγαίο.

Ο καιρός την Παρασκευή σε 20 αγροτικές περιοχές

Οδηγίες για αγρότες

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού Ελέγχου Αχαΐας, σχετικά με τις χειμερινές επεμβάσεις φυτοπροστασίας στο αμπέλι, αναφέρει ότι τα παθογόνα ξύλου προσβάλλουν κατά κύριο λόγο μέσω των πληγών του χειμερινού κλαδέματος με την παρουσία βροχής.

Η ευαισθησία στην ασθένεια εξαρτάται εν μέρει από τη στιγμή που γίνονται οι τομές κλαδέματος. Οι τραυματισμοί που γίνονται νωρίς στην ληθαργική περίοδο (Δεκέμβριος) είναι πιο επιρρεπείς στις ασθένειες ξύλου, εν μέρει επειδή μπορούν να πάρουν εβδομάδες για να κλείσουν. Αντίθετα, οι πληγές κλαδέματος που γίνονται αργά στην ληθαργική περίοδο (Φεβρουάριος-Μάρτιος) μπορούν να επουλωθούν μέσα σε λίγες ημέρες και έτσι να αντισταθούν στη μόλυνση σύντομα μετά το κλάδεμα.

Προκειμένου να παρεμποδιστούν οι προσβολές και η μετάδοση των εγκατεστημένων παθογόνων, συνιστάται η επιμελής εφαρμογή των παρακάτω καλλιεργητικών πρακτικών:

  1. Το κύριο κλάδεμα να γίνεται όσο το δυνατό πιο καθυστερημένα (αργά το χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη) και οπωσδήποτε με ξηρό καιρό, προκειμένου να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος μόλυνσης των τομών κλαδέματος από μύκητες του ξύλου. Αν βρέξει κατά το κλάδεμα, αυτό διακόπτεται και επαναλαμβάνεται 3 ημέρες τουλάχιστον μετά τη βροχή. 
  2. Τα πρέμνα με εμφανή συμπτώματα προσβολών να κλαδεύονται τελευταία. Η αφαίρεση των προσβεβλημένων τμημάτων πρέπει να γίνεται με διαδοχικά κοψίματα, μέχρι η τελική τομή να εμφανιστεί φυσιολογική, χωρίς καστανούς μεταχρωματισμούς και άλλες αλλοιώσεις. Ξερά πρέμνα να εκριζώνονται άμεσα και να καίγονται. 
  3. Να αποφεύγονται οι μεγάλες τομές κλαδέματος, διότι αυξάνονται οι πιθανότητες μόλυνσης των πρέμνων. Στην περίπτωση που αυτές είναι αναπόφευκτες, τότε να γίνονται αργά το χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη και να καλύπτονται απαραίτητα με κατάλληλο προστατευτικό σκεύασμα. 
  4. Τα προσβεβλημένα φυτικά μέρη (κεφαλές, βραχίονες) να απομακρύνονται άμεσα από τον αμπελώνα και να καίγονται. 
  5. Τα εργαλεία κλαδέματος πρέπει να απολυμαίνονται συχνά με εμβάπτιση σε καθαρό οινόπνευμα ή σε διάλυμα χλωρίνης 10%. 
  6. Αμέσως μετά το κλάδεμα και για την προστασία των τομών κλαδέματος, συνιστάται ψεκασμός των πρέμνων με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια χαλκούχο σκεύασμα. 
  7. Το πολλαπλασιαστικό υλικό πρέπει να είναι υγιές και απαλλαγμένο από λανθάνουσες προσβολές.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: