X

Ο καιρός για τους αγρότες

Σταδιακή υποχώρηση της «Χιόνης», με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ant1news

Η κακοκαιρία αποτραβιέται αργά αλλά σταθερά όλο και νοτιότερα, επιτρέποντας στον ήλιο να εξατμίσει και στην γη να απορροφήσει τα πολλά νερά των τελευταίων ημερών.

Την Κυριακή, ενώ ο ουρανός θα είναι γενικά αίθριος στα δυτικά και τα βόρεια, στις υπόλοιπες περιοχές αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, με υπαρκτή πιθανότητα για μεμονωμένες καταιγίδες στα νοτιοανατολικά. Λίγα χιόνια θα σημειωθούν ψηλά στα βουνά της Κρήτης.

Η θερμοκρασία, σε άνοδο την ημέρα, θα κυμανθεί στα βόρεια από -3 έως 15 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από -2 έως 16 βαθμούς και νοτιότερα από 8 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, φτάνοντας στο Αιγαίο τα 6-7 μποφόρ, πριν εξασθενήσουν

Ο καιρός την Κυριακή σε 20 αγροτικές περιοχές

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού Ελέγχου Βόλου και όσον αφορά στις χειμερινές επεμβάσεις σε ροδακινιές – νεκταρινιές – βερικοκιές – κερασιές – δαμασκηνιές, τα καλλιεργητικά μέτρα και οι ψεκασμοί που προτείνονται κατά την περίοδο του λήθαργου των δένδρων έχουν σκοπό να μειώσουν τους αρχικούς πληθυσμούς των εχθρών (έντομα, ακάρεα) καθώς και τα αρχικά μολύσματα των ασθενειών (φυτοπαθογόνοι μύκητες και βακτήρια) και αποσκοπούν στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση αυτών κατά την επερχόμενη βλαστική περίοδο.

Οι επεμβάσεις αυτές αφορούν οπωρώνες που εμφάνισαν προσβολές κατά την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο και οι οποίοι μέχρι τώρα δεν έχουν δεχθεί επεμβάσεις.

Ειδικότερα για τον εξωασκό ─ το κορύνεο ─ τη φαιά σήψη και το βακτηριακό έλκος, το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά για την εποχή αυτή:

  1. Το κλάδεμα να γίνεται με ξηρό καιρό και με τρόπο, ώστε να διευκολύνεται αργότερα ο αερισμός της κόμης των δένδρων.
  2. Κατά τη διαδικασία του κλαδέματος να αφαιρούνται πλήρως και να καίγονται όλοι οι προσβεβλημένοι βλαστοί, κλάδοι καθώς και οι μουμιοποιημένοι καρποί που παραμένουν στα δένδρα, αλλά και εκείνοι που είναι πεσμένοι στο έδαφος.
  3. Δένδρα με μεγάλη έκταση προσβολή από τις ανωτέρω ασθένειες πρέπει να εκριζώνονται και να καίγονται άμεσα.
  4. Άμεση προστασία των μεγάλων τομών κλαδέματος με κατάλληλα μυκητοκτόνα, καθώς και απολύμανση των εργαλείων κλαδέματος με εμβάπτιση σε διάλυμα χλωρίνης 10%.
  5. Ψεκασμός πλήρους κάλυψης των δένδρων με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο χαλκούχο σκεύασμα, 10 τουλάχιστον ημέρες μετά το κλάδεμα και μέχρι το φούσκωμα των ματιών, με ξηρό καιρό και θερμοκρασία υψηλότερη από 50 C.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: