X

Ο καιρός για τους αγρότες

Ανοιξιάτικη ανάπαυλα στην κακοκαιρία, δίνει χρόνο στους καλλιεργητές για «ανασυγκρότηση». Συμβουλές από γεωπόνους.

Ant1news

Μετά από την παρατεταμένη κακοκαιρία, έρχεται ένα… ανοιξιάτικο διάλειμμα 3 - 4 ημερών, με λιακάδες και κάλμες, σαν ετεροχρονισμένες Αλκυονίδες... 

Για την Δευτέρα προβλέπονται πρωινές και βραδινές ομίχλες στα ηπειρωτικά και γενικά αίθριος ουρανός, με τοπικές νεφώσεις στα δυτικά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, αλλά και με ασθενείς τοπικές βροχές το πρωί στην Κρήτη.

Η  θερμοκρασία σε άνοδο, θα κυμανθεί στα βόρεια από -1 βαθμό έως 16 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από -1 βαθμό έως 17 βαθμούς και νοτιότερα από 8 έως 18  βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί, εντάσεως 3 με 4 μποφόρ, στο Αιγαίο τοπικά έως 5 μποφόρ. 

Ο καιρός την Δευτέρα σε 20 αγροτικές περιοχές

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού Ελέγχου Βόλου και ειδικότερα για την άσπρη ψώρα (βαμβακάδα) στα πυρηνόκαρπα, σε οπωρώνες που κατά την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο παρατηρήθηκαν σοβαρές προσβολές από το κοκκοειδές συνιστάται:

  1. προσεκτική αφαίρεση όλων των προσβεβλημένων από το έντομο κλάδων και κλαδίσκων κατά τη διαδικασία του κλαδέματος και καταστροφή αυτών με κάψιμο.
  2. ψεκασμός υψηλής πίεσης με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια ορυκτέλαιο και με πλήρη κάλυψη των δένδρων. Τα χειμερινά ορυκτέλαια να εφαρμόζονται μέχρι το φούσκωμα των ματιών, ενώ τα θερινά μέχρι το στάδιο της πράσινης κορυφής. Επισημαίνεται, ότι με την επέμβαση αυτή καταπολεμούνται ταυτόχρονα και άλλες διαχειμάζουσες μορφές φυτοφάγων εντόμων καθώς και ακάρεων.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: