X

Ο καιρός για τους αγρότες

Περιθώριο για ανα-συγκρότηση των καλλιεργειών προσφέρουν οι συνθήκες των ερχόμενων ημερών. Οδηγίες από τους ειδικούς.

Ant1news

Οι ανοιξιάτικες λιακάδες θα συνεχιστούν το επόμενο διήμερο, προσπαθώντας να «επουλώσουν» τις συνέπειες της  περασμένης κακοκαιρίας, δίνοντας τον χρόνο στους καλλιεργητές για το, κατά το δυνατόν, συμμάζεμα των αβαριών.

Την Τρίτη αναμένονται πρωινές και βραδινές ομίχλες στα ηπειρωτικά και γενικά αίθριος ουρανός, με λίγες νεφώσεις στα δυτικά και τα νότια.

Η  θερμοκρασία, με παγετό κατά τόπους, στα βόρεια ηπειρωτικά θα κυμανθεί από -2 έως 16 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από το μηδέν έως τους 17 βαθμούς και νοτιότερα από 8 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Τρίτη σε 20 αγροτικές περιοχές

 


Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού Ελέγχου Βόλου και όσον αφορά στις χειμερινές επεμβάσεις σε μηλοειδή, οι επεμβάσεις κατά την περίοδο του λήθαργου αποσκοπούν στη μείωση των αρχικών πληθυσμών των εχθρών (έντομα, ακάρεα), καθώς και στη μείωση των αρχικών μολυσμάτων μυκητολογικών και βακτηριολογικών ασθενειών.

Αυτές οι πρώιμες επεμβάσεις θεωρούνται ως απαραίτητες, διότι καθιστούν την καταπολέμηση των φυτοπαρασίτων κατά την επερχόμενη βλαστική περίοδο περισσότερο αποτελεσματική και οικονομικήΕιδικότερα για την ψύλλα της αχλαδιάς, αναφέρει πως αποτελεί σημαντικό εχθρό της καλλιέργειας και δραστηριοποιείται σε όλες τις περιοχές καλλιέργειας της αχλαδιάς. Το έντομο διαχειμάζει ως ακμαίο μέσα στους οπωρώνες και κυρίως πάνω στα δένδρα. Συνεχόμενες μέρες με ηλιοφάνεια και θερμοκρασίες υψηλότερες από 10o C ευνοούν την εμφάνιση και τη δραστηριότητα (ωοτοκία) των ακμαίων του εντόμου.

Με τη σταδιακή άνοδο των θερμοκρασιών στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, συνιστάται στους παραγωγούς να αρχίσουν να ελέγχουν δειγματοληπτικά και με τη βοήθεια μεγεθυντικού φακού τη βάση ανθοφόρων οφθαλμών για την ύπαρξη ωών του εντόμου. Μόλις διαπιστώνονται ωοτοκίες, συστήνεται ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια σκεύασμα.

Ο ψεκασμός πρέπει να γίνεται όταν επικρατεί ηλιοφάνεια, κατά τις πιο θερμές ώρες της ημέρας και εφόσον οι ελάχιστες θερμοκρασίες δεν πέφτουν κάτω από το μηδέν και οι μέγιστες για δύο τουλάχιστον ημέρες ξεπερνούν τους 10o C. Κατά τον ψεκασμό επιβάλλεται η πλήρης και μέχρι απορροής κάλυψη των δένδρων με το ψεκαστικό υγρό. Επίσης, πρέπει να αποφεύγονται καλλιεργητικές πρακτικές που ευνοούν την υπερβολική ικμάδα (ζωηρότητα) των δένδρων, όπως, αυστηρό κλάδεμα, υπερβολική αζωτούχος λίπανση και συχνά ποτίσματα, δεδομένου ότι ο πληθυσμός της ψύλλας αυξάνεται ταχύτερα σε εύρωστα δένδρα. 

Λίγο αργότερα και κατά τη βλαστική περίοδο, οι λαίμαργοι βλαστοί πρέπει να απομακρύνονται με το χέρι όταν είναι ακόμη τρυφεροί, διότι συγκεντρώνουν μεγάλο πληθυσμό του εντόμου. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων. 

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: