X

Ο καιρός για τους αγρότες

Τελειώνει σιγά-σιγά το ανοιξιάτικο σκηνικό, καθώς επελαύνει το κύμα σιβηρικού ψύχους. Οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ant1news

Οι ανοιξιάτικες λιακάδες και οι απριλιάτικες θερμοκρασίες θα συνεχιστούν την Πέμπτη, όμως στην συνέχεια θα αρχίζουν τα.. προεόρτια μιας νέας βαρυχειμωνιάς, που έρχεται από την Σιβηρία, με όλες τις θετικές και αρνητικές συνέπειες της!

Την Πέμπτη αναμένονται πρωινές και βραδινές ομίχλες, κυρίως στα ηπειρωτικά της χώρας, ενώ γενικά προβλέπεται αίθριος ουρανός σε ολόκληρη τη χώρα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -2 έως 14 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από -2 έως 18 βαθμούς και νοτιότερα από 8 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Θα πνέουν βοριάδες, εντάσεως 3 με 4 μποφόρ, στα πελάγη έως 5 μποφόρ.

Ο καιρός την Πέμπτη σε 20 αγροτικές περιοχές 

 


Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού Ελέγχου Βόλου και όσον αφορά σε αμπελώνες με σημαντική προσβολή από ψευδόκοκκους το προηγούμενο έτος και ιδιαίτερα στην περίπτωση που δεν εφαρμόστηκε επέμβαση μετά τον τρύγο, συνιστάται ένας ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο.

Σκοπός της επέμβασης είναι η θανάτωση μέρος του πληθυσμού των εντόμων, δηλαδή εκείνου που διαχειμάζει στο υπέργειο μέρος του πρέμνου, κάτω από τα ρυτιδώματα. Συνιστάται να ψεκάζονται μόνο τα προσβεβλημένα πρέμνα, τα οποία ο αμπελουργός πρέπει να έχει σημάνει (πχ. με ταινία δρόμου), ήδη από την προηγούμενη βλαστική περίοδο. Ο επιλεκτικός ψεκασμός συστήνεται για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και οικονομίας, επειδή:

  1. η προσβολή από ψευδόκοκκους συνήθως εμφανίζεται στον αμπελώνα υπό μορφή ομάδων προσβεβλημένων πρέμνων και
  2. κάποιες δραστικές ουσίες είναι ευρέως φάσματος, με υψηλή τοξικότητα για την ωφέλιμη πανίδα (αρπακτικά, παρασιτοειδή).Το ψεκαστικό υγρό πρέπει να έχει μεγάλη πίεση και να καλύπτει όλα τα μέρη του πρέμνου, μέχρι και την επιφάνεια του εδάφους στην περιοχή του λαιμού.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων. 

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: