X

Ο καιρός για τους αγρότες

Αλλάζει άρδην το σκηνικό, με βροχές, χαλάζι και χιόνια, ακόμη και σε πεδινές περιοχές. Οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ant1news

Αλλάζει… μάσκα ο Φεβρουάριος και από την ηλιόλουστη ανοιξιάτικη, φορά την χιονισμένη …χειμωνιάτικη.

Το Σάββατο αναμένονται νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές, από το πρωί σε Θράκη, Μακεδονία και βόρειο Αιγαίο κι αργότερα σε Θεσσαλία, ανατολική Στερεά (από 200 έως 300 μέτρα), Εύβοια, βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο (από 300 έως 500 μέτρα), με εξασθένηση το βράδυ από τα βόρεια.

Βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, αναμένονται κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές.

Η  θερμοκρασία, σε αισθητή πτώση, θα κυμανθεί στα βόρεια από - 4 έως 5 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από -2 έως 10 βαθμούς και νοτιότερα από 7 έως 15  βαθμούς Κελσίου.

Στα δυτικά θα πνέουν ανατολικοί άνεμοι, εντάσεως 5-7 μποφόρ, βαθμιαία 8 με 9 μποφόρ. Στα ανατολικά θα φυσούν βοριάδες, που θα φτάσουν στο Αιγαίο τα 9 με 10 μποφόρ.

Ο καιρός το Σάββατο σε 20 αγροτικές περιοχές

Οδηγίες για αγρότες

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης & Σερρών / ΙΓΒ & ΦΠ, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ευνοείται η μετάδοση ασθενειών ξύλου σε αμπελώνες, όπως η ευτυπίωση και η ίσκα, που παρουσιάζουν ορισμένα κοινά συμπτώματα με άλλες ασθένειες ή άλλοτε πάλι δε γίνονται αντιληπτές, παρά μόνο σε προχωρημένο στάδιο (π.χ. ξήρανση βραχίονα). 

Οι ασθένειες του ξύλου εκδηλώνουν επίσης συμπτώματα στα φύλλα και στους νέους βλαστούς την άνοιξη και το καλοκαίρι, οπότε γίνεται πιο εύκολη η διάγνωσή τους. Οι καλλιεργητές πρέπει να σημαδεύουν τα προσβεβλημένα πρέμνα από το καλοκαίρι, ώστε κατά την εφαρμογή των κλαδεμάτων να αποφεύγουν τις μολύνσεις. Τα κλαδέματα είναι προτιμότερο να γίνονται προς το τέλος Φεβρουαρίου με ξηρό καιρό. Αρχικά γίνεται η απολύμανση των κλαδευτικών εργαλείων με οινόπνευμα ή υδατικό διάλυμα χλωρίνης 10%.

Πρώτα κλαδεύονται τα υγιή πρέμνα και στο τέλος κλαδεύονται τα ύποπτα πρέμνα μέχρι να φανεί υγιές ξύλο. Στην περίπτωση αυτή η απολύμανση των εργαλείων πρέπει να γίνεται πιο σχολαστικά και πιο συχνά. Εάν δηλαδή κοπεί ή αφαιρεθεί βραχίονας με καστανούς μεταχρωματισμούς ή έλκη, πρέπει να γίνει αμέσως απολύμανση των εργαλείων.

Στις μεγάλες τομές θα πρέπει να γίνεται επάλειψη με κατάλληλο προστατευτικό προϊόν (αλοιφή κλαδέματος) ή να ακολουθεί, μετά το κλάδεμα, ψεκασμός με ένα εγκεκριμένο φυτοπροστατευτικό σκεύασμα. Τα προσβεβλημένα μέρη του ξύλου που έχουν κοπεί θα πρέπει να καταστρέφονται με καύση. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.  

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: