X

Ο καιρός για τους αγρότες

Συνεχίζει ακάθεκτη η «Ωκεανίς» με χιόνια, παγωνιά και βοριάδες. Οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ant1news

Η περιβόητη ψυχρή εισβολή που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα συνεχιστεί με χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά, ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις θάλασσες και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας που την κάνουν ακόμα πιο αισθητή, οι θυελλώδεις βοριάδες.

Πιο αναλυτικά για αύριο Κυριακή στην Μακεδονία και τη Θράκη, περιμένουμε χιονόνερο και λίγες χιονοπτώσεις με βελτίωση αργότερα και στις υπόλοιπες περιοχές, βροχές, χιονόνερο, χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας, πυκνότερες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες το πρωί, στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο που από το απόγευμα θα εξασθενήσουν. Ισχυρές καταιγίδες στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, κυρίως Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα.  

Η  θερμοκρασία θα κυμανθεί από -5 έως 6 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από -4 έως 10 και νοτιότερα από 5  έως 13  βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σχηματιστεί στα βόρεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα νοτιοανατολικά από ανατολικές διευθύνσεις, εντάσεως 5 με 7 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα φυσούν ανατολικοί-βορειοανατολικοί άνεμοι, εντάσεως 7 με 8, τοπικά 9 και στο Αιγαίο 10 μποφόρ με εξασθένηση από τα βόρεια.

Ο καιρός την Κυριακή σε 20 αγροτικές περιοχές

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και ​Φυτουγειονομικού Ελέγχου Ναυπλίου και όσον αφορά στο βακτηριακό κάψιμο στα μηλοειδή (μηλιά, αχλαδιά και κυδωνιά), για την αντιμετώπιση του βακτηρίου συστήνονται τα παρακάτω μέτρα:

  • Ξερίζωμα και κάψιμο όλων των έντονα προσβεβλημένων δένδρων (προσβολή του κορμού ή των βραχιόνων σε απόσταση μικρότερη από 50 εκατ. από τον κορμό).
  • Αυστηρό κλάδεμα των προσβεβλημένων δένδρων με αφαίρεση όλων των προσβεβλημένων τμημάτων  μαζί με  αρκετό τμήμα υγιούς ιστού 20-30 εκ. για την απομάκρυνση του μολύσματος. Τα προσβεβλημένα τμήματα να καίγονται, γιατί διαφορετικά θα έχουμε διασπορά του βακτηρίου.
  • Κατά το κλάδεμα ή καθαρισμό των δένδρων, τα εργαλεία να απολυμαίνονται συνεχώς με εμβάπτιση σε καθαρό οινόπνευμα ή διάλυμα φορμόλης 5% ή διάλυμα χλωρίνης.
  • Τα προσβεβλημένα δένδρα να κλαδεύονται χωριστά.
  • Αποφυγή λήψης εμβολίων από μολυσμένους οπωρώνες.
  • Επέμβαση με χαλκούχο σκεύασμα στους οπωρώνες μηλοειδών που πέρσι υπήρχαν προσβολές, η ανωτέρω επέμβαση είναι επιβεβλημένη.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: