X

Ο καιρός για τους αγρότες

Μετά την πρώτη ψυχρολουσία που προκάλεσε αυτή η ψυχρή εισβολή, περιορίζει τις επόμενες ημέρες την έκταση και την έντασή της, κυρίως στα ανατολικά, τα νότια και την Κρήτη.

Ant1news

Για αύριο Δευτέρα, περιμένουμε τοπικές βροχές ή χιονόνερο, κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας και παροδικές χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά, ημιορεινά αλλά και στα βουνά της Κρήτης. Σποραδικές καταιγίδες σε Κρήτη και Δωδεκάνησα, ισχυρότερες στην Κρήτη με εξασθένηση το βράδυ.

Η θερμοκρασία με παγετό θα κυμανθεί στα βόρεια από -5 έως 7 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από -4 έως 10 και νοτιότερα από 3 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Βοριάδες θα πνέουν στο Αιγαίο 6 με 8, στο νότιο Αιγαίο 9 έως 10 μποφόρ με εξασθένηση.  

Ο καιρός τη Δευτέρα σε 20 αγροτικές περιοχές

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού Ελέγχου Ναυπλίου και όσον αφορά στο βερτισίλιο στην ελιά, το οποίο προκαλεί σοβαρές ζημιές κυρίως σε αρδευόμενους ελαιώνες σε μικρής και κυρίως μέσης ηλικίας σπάνια δε σε μεγάλης ηλικίας δένδρα.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται με την μορφή του απότομου μαρασμού (αποπληξία) ή με σταδιακή αποξήρανση των κλάδων και ως ημιπληγία. Ο μύκητας δραστηριοποιείται όταν οι θερμοκρασίες του εδάφους είναι χαμηλές (>8 0C, αργά τον χειμώνα). Άριστη θερμοκρασία ανάπτυξής του είναι 230C, ενώ πάνω από τους 300C επιβραδύνεται σημαντικά. Επιβιώνει στο έδαφος για πολλά χρόνια σχηματίζοντας μικροσκληρώτια.

Τα καλλιεργητικά μέτρα που συνιστώνται σε ελαιώνες που υπάρχει διαπιστωμένη προσβολή από τον μύκητα:

•Στα προσβεβλημένα τμήματα του ελαιώνα να εφαρμόζεται ακαλλιέργεια και χημική ζιζανιοκτονία.

•Το κλάδεμα των ασθενών δένδρων να γίνεται ξεχωριστά και οι προσβεβλημένοι κλάδοι του δένδρου να απομακρύνονται από τον ελαιώνα και να καίγονται (όχι χρήση καταστροφέα). 

•Εφαρμογή της ηλιοαπολύμανσης.

•Η άρδευση να γίνεται με σταγόνες και όχι με κατάκλιση ή αυλάκια για την αποφυγή διασποράς μολυσμάτων.

•Τα μηχανήματα κατεργασίας εδάφους να καθαρίζονται καλά πριν την χρήση τους σε νέο αγρό.

•Προμήθεια υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού για εγκατάσταση νέων ελαιώνων και χρήση ανεκτικών ποικιλιών.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες από τον Τάσο Αρνιακό