X

Ο καιρός για τους αγρότες

Επικρατεί η άνοιξη σταδιακά από το πρωί της Παρασκευής, αναγκάζοντας τους καλλιεργητές να… “σηκώσουν τα μανίκια”. Οδηγίες από ειδικούς.

Ant1news

Μετά και την κακοκαιρία της Πέμπτης, σε τροχιά βελτίωσης του καιρού θα κινηθεί η χώρα από την Παρασκευή και μετά, με την άνοιξη να επιβάλλει στη συνέχεια τους όρους της, κάνοντας τα ραντίσματα απαραίτητα…

Την Παρασκευή αναμένονται νεφώσεις, με ασθενείς βροχές και λίγα χιόνια στα βουνά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας. Για την υπόλοιπη χώρα προβλέπονται τοπικές βροχές,  ασθενείς χιονοπτώσεις στα βουνά της ηπειρωτικής χώρα αλλά και της Κρήτης, καθώς και σποραδικές καταιγίδες στα ανατολικά και νότια νησιωτικά τμήματα. Σταδιακά τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά και θα εξασθενήσουν.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -3 έως 14 βαθμούς, στα κεντρικά από 1 βαθμό έως 16 βαθμούς και νοτιότερα από 1 βαθμό έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Θα πνέουν δυτικοί άνεμοι στα δυτικά και νότια, εντάσεως 5 με 7 μποφόρ, με εξασθένηση το βράδυ. Ανατολικοί άνεμοι θα πνέουν στις υπόλοιπες περιοχές, με ένταση 4 έως 6 μποφόρ, ωστόσο αργότερα θα γυρίσουν σε βοριάδες, με την ίδια ένταση.

Ο καιρός την Παρασκευή σε 20 αγροτικές περιοχές

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης και όσον αφορά στη Μονίλια στη δαμασκηνιά, οι μουμιοποιημένοι καρποί που παρέμειναν πάνω στο δέντρο είτε στο έδαφος, διατηρούν το μόλυσμα της Μονίλιας σε όλη την διάρκεια του χειμώνα. Ο μύκητας προσβάλει και τα κλαδιά, δημιουργώντας πληγές από τις οποίες εκρέει κόμμι και σχηματίζονται έλκη. Από τους καρπούς και τα έλκη θα προέλθουν οι πρωτογενείς μολύνσεις που θα μολύνουν τα άνθη.

Σημαντικό μέτρο πρόληψης της ασθένειας είναι η εξαφάνιση των αρχικών εστιών μόλυνσης. Αυτό μπορεί να γίνει με τον καθαρισμό και την καταστροφή όλων των κλάδων που φέρουν έλκη, καθώς και των μουμιοποιημένων καρπών στα δέντρα και το έδαφος. Τα σέπαλα, τα πέταλα, οι ανθήρες και το στίγμα αποτελούν τα ευαίσθητα όργανα του άνθους που μπορεί να προσβληθούν από την Μονίλια. Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών ευνοούν τις πρωτογενείς μολύνσεις στις ποικιλίες που βρίσκονται στο στάδιο της πράσινης κορυφής. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων. 

Αναλυτικά ο καιρούς για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: